Slovenija

Reke po državi bodo še naraščale, sneg pobelil visokogorje

STA
10. 11. 2013, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Reke po državi bodo proti večeru in v noči na ponedeljek znova narasle. Padavine na jugozahodu se bodo spet začele krepiti in do noči zajele večji del Slovenije, a proti jutru slabele. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Najvišje predele Slovenije je pobelilo že minulo noč.

Thinkstock

Kot je za STA povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, je sneg zapadel le v visokogorju. Na Kredarici ga je trenutno okoli 40 centimetrov, na Rudnem polju pa približno 15 centimetrov. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je sicer zaradi snega že zaprt prelaz Vršič, sneg je tudi na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko. Na omenjenih prelazih je zato obvezna zimska oprema.

Popoldne in ponoči bo Slovenijo prešla še ena deževna fronta. Zvečer se bodo pretoki najprej povečali na zahodu, ponoči pa v osrednjem, južnem in vzhodnem delu države.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da bo predvidoma popoldne Krka presegla opozorilni pretok in poplavila območja pogostih poplav. V noči na ponedeljek se bo ob predvidenih ponovnih padavinah pretok omenjene reke še naprej povečeval. V ponedeljek in torek zato pričakujejo širjenje poplavnih območij ob Krki.

Ponoven porast pretokov v noči na ponedeljek pričakujejo tudi za Sotlo in Mestinjščico.
Reki lahko ponovno presežeta opozorilna pretoka in poplavita manjša poplavna območja, opozarjajo na upravi. Ob tem bodo ob močnejših lokalnih padavinah močneje porasli pretoki manjših vodotokov.

Danes čez dan se lahko v jugozahodnem delu države in slovenski Istri močneje povečajo
pretoki manjših rek in hudournikov.

Sredi noči iz nedelje na ponedeljek bo začel pihati močan severni veter, na Primorskem močna burja, opozarjajo na Arsu.

Sunki burje bodo v Vipavski dolini presegali hitrost 130 kilometrov na uro, drugod na Primorskem pa bodo med 80 in 120 kilometri na uro. Pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami bo severni fen v sunkih dosegal hitrosti od 80 do okoli 100 kilometrov na uro, v višjih legah in v severovzhodni Sloveniji pa okoli 80 kilometrov na uro. Veter bo postopno oslabel v prvem delu noči na torek, napovedujejo meteorologi.

Zaradi burje bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek močneje vzvalovano tudi morje.