Slovenija

Za večje zaposlitvene možnosti žensk

M.J.
6. 11. 2013, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko UL je gostil skupino osnovnošolk iz cele Slovenije, ki so v okviru mednarodnega projekta Dan za punce spoznale delček poklica inženirke elektrotehnike.

Projekt Dan za punce ima namen informirati mlada dekleta o možnostih izbire poklicne kariere ter jih spodbuditi k izbiri naravoslovno-tehničnih poklicev, ki pri nas še vedno veljajo za »tipično moška« delovna mesta. Cilj projekta je dolgoročno prispevati k odpravljanju stereotipov o »moških« in »ženskih« poklicih ter hkrati povečati zaposlitvene možnosti žensk.

Dekleta so se pod vodstvom dr. Emilije Stojmenove, raziskovalke na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, spoznala s postopki načrtovanja mobilne aplikacije po pristopu uporabniško – orientiranega oblikovanja in izdelale načrte za mobilno aplikacijo Moj osebni stilist. Na delavnici so dekleta razmišljala o končnem uporabniku in uporabniški izkušnji, ki naredi produkt ali rešitev uspešnejšo od konkurenčnih. Končni izdelek in še marsikaj drugega bodo dekleta lahko izdelala na Poletnem taboru inovativnih tehnologij, ki bo avgusta 2014 potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Delavnica je bila tudi priložnost, da so dekleta spoznale uspešno inženirko. Svojo študijsko in poklicno pot je predstavila dr. Emilija Stojmenova in izpostavila zanimiva in kreativna področja študija elektrotehnike, možnosti potovanj in obiskov konferenc doma in po svetu, ustvarjalno delo na področju najnovejših tehnologij, možnosti preizkušanja novih izdelkov in priložnosti za realizacijo lastnih idej. Poudarila je, da je že med študijem prejela tri štipendijske ponudbe s strani uspešnih slovenskih podjetij ter da zaposlitev za inženirje elektrotehnike oziroma diplomante elektrotehniške smeri tudi v času gospodarske krize ni vprašljiva.