Slovenija

Rajka je izdalo srce

P.R.
4. 11. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj nekaj pred drugo uro zjutraj so na Molički peči nad Lučami našli truplo pokojnega vodje jamarske reševalne službe Rajka Bračiča. Po prvih informacijah naj bi ga zadela srčna kap.

Za 15-letno delo na področju reševanja življenj v zahtevnih jamarskih akcijah je marca lani prejel zlati znak civilne zaščite.

Pokojni Bračič se je v jamo 151 na Molički peči skupaj s tremi kolegi podal v soboto. A, kot so sporočili iz Jamarske reševalne službe, ga je obšla slabost, zaradi česar je zaostajal za kolegi in se naposled dvignil iz jame, da bi odšel proti avtomobilu. Sestopil ni nikoli, saj naj bi ga pred tem zadela srčna kap.

Njegovo truplo so sicer našli včeraj, predvidevajo pa, da je 49-letnik umrl že v soboto. Novica o smrti Rajka Bračiča je pretresla svet slovenskih jamarjev, predvsem pa njegove prijatelje, ki so izraze sožalja in sporočila o tem, da ga bodo pogrešali, delili tudi na pokojnikovem facebooku. Bračič je bil vodja Jamarske reševalne službe od leta 2010. Kot inštruktor jamarstva je izobrazil več kot 50 kandidatov za jamarje, bil pa je tudi inštruktor jamarskega reševanja.

Od leta 1990 do 2004 je bil urednik Jamarskega biltena. Sodeloval je na številnih jamarskih odpravah v tujini, tako v Črni gori, Makedoniji, Srbiji, Hrvaški in Bolgariji. Vključen je bil v projekte s področja varstva kraških jam, raziskoval in dokumentiral je tudi visokogorska brezna na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Julijskih Alp ter sodeloval pri arheoloških izkopavanjih in raziskovalnih nalogah na področju jamarstva.

Za 15-letno delo na področju reševanja življenj v zahtevnih jamarskih akcijah je marca lani prejel zlati znak civilne zaščite. Ob tem je povedal misel, ki ga je najverjetneje navdihovala pri delu in življenju: »Ko rešiš življenje, so mraz, stiske in skrbi takoj pozabljeni.«