Slovenija

»Niso še gotofi,« je odmevalo po Sloveniji

P.R.
30. 10. 2013, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

''Kapitalizem ne deluje, hočemo ekonomijo blaginje in ne novodobnega suženjstva'', ''Bankam socialni kredit, revežem pa dokapitalizacijo'' ter ''Nemo plačali, ka ste zapravili'', so protestniki s transparenti sporočali vladi.

Natanko leto dni po prvem protivladnem protestu Gibanja 29. oktober na mariborskem Trgu Leona Štuklja so se v središču Maribora in tudi drugod po Sloveniji znova zbrali protestniki, ki so v glavnem mirno izrazili svoje nestrinjanje z vladnimi potezami. Zbrani protestniki so opomnili na svoja lanska opozorila, ki se po njihovem mnenju vse bolj uresničujejo.

»1991 – Brez dela ni jela, 2013  Od dela ni jela!«

Bankirsko-politična elita na pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da bo lahko razprodala vse, kar je Sloveniji še ostalo, aroganca predsednice vlade ter celotnega državnega zbora pa spominja na diktatorske režime. Protestniki so prepričani, da je v državi, kjer je pravica samo skupek črk na papirju, kjer gledamo lačne otroke, kjer sta samooskrba in suverenost na minimalni ravni, kjer gledamo na tisoče praznih stanovanj, medtem ko se mlade družine stiskajo v nelagodju, ali jim bo uspelo plačati najemnino za prihodnji mesec, edina legitimna naloga ljudstva upor.

Protesti so poleg Ljubljane in Maribora potekali tudi drugod po Sloveniji. V Kranju, Murski Soboti in Kopru se je zbralo nekoliko manj protestnikov. Tisti, ki so se zbrali na protestih, pa so bili na splošno razočarani, da ni protestnikov več in da v slovenskem prostoru med civilno družbo vlada apatija