Slovenija

Novogoriški dijaki izdelali električni avtomobil

STA
24. 10. 2013, 22.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novogoriški dijaki so v okviru projekta, financiranega iz evropskih sredstev, izdelali električni avtomobil, ki ga lahko polnijo iz električnega omrežja ali na polnilni liniji iz fotovoltaičnih panelov na strehi šole. Avtomobil nameravajo zdaj uporabljati kot šolsko službeno vozilo.

 Projekt MESA (Mechatronics in Energy Saving Applications) je pripravil in vodil Šolski center Nova Gorica s pomočjo italijanskih in hrvaških partnerjev. Nastal je s podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Šolski center Nova Gorica pa je zanj prejel 266.675 evrov evropskih sredstev.

Kot je povedala vodja projekta Neža Pavzin, so želeli s projektom spremeniti razmišljanje in prispevati k razumevanju, da mehatronika ni le tehnična disciplina, ampak izobraževalna metodologija, katere koristi so prisotne skozi celoten učni načrt, na vseh ravneh. Želeli so tudi, da pride do izmenjave znanj in kompetenc na področju mehatronike ter spodbujanja in nadgrajevanja znanj za prihodnjo delovno silo in lažje vključevanje na trg dela.V projektu so izdelali električni avtomobil, ki je bil narejen kot učni pripomoček.

Ker pa ne želijo, da bi ostalo le pri tem, ga bodo homologirali in registrirali ter ga pozneje uporabljali kot službeno vozilo. Poleg tega so po besedah Pavzinove izdelali tudi MESA kurikulum ter priročnik za učitelje, priročnik z dobrimi praksami, s katerimi bodo v prihodnje usposabljali tako dijake kot tudi odrasle. V projekt vključene šole in centri usposabljanja pokrivajo vsebine avtomatizacije, mehanike, robotike, elektrotehnike in računalniških znanosti.