Zabava

Evrosong uvaja nova, pravičnejša pravila

Alesh Maatko
24. 10. 2013, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glede na to, da se zadnja leta na izboru za pesem Evrovizijo pojavljajo številna namigovanja o kršitvah, bo prihodnje leto na Danskem nekaj sprememb.

Reuters
Okvirček: RTV Slovenija svoje udeležbe na Evrosongu 2014 še ni potrdila.

Evropska zveza radiotelevizij, ki med drugim bdi nad priljubljenim Evrosongom, ki bo leta 2015 zaznamoval že 60. rojstni dan, je vsako leto pod vse večjimi pritiski, saj mnogi ne zaupajo glasovalnemu stroju. Od leta 2010, ko pomemben delež glasov (kar 50 odstotkov) prispevajo tudi mednarodne strokovne komisije, se je njihova imena razkrilo šele v finalnem večeru.

S prihodnjim letom bodo vsi člani strokovnih komisij posameznih držav znani že mnogo prej, in sicer 1. maja. Komentatorji posameznih držav pa bodo dolžni njihova imena razkriti v živo v finalnem večeru. Še več, izvedeli bomo tudi, kako je posamezen član vsake žirije glasoval v vseh treh večerih, jasno pa bodo razvidni tudi glasovi telefonskega glasovanja in strokovne komisije, saj bodo objavljeni ločeno. Da bi povečali raznolikost glasbenih strokovnjakov v žirijah, lahko v njih sodelujejo le tisti žiranti, ki v komisiji niso sedeli zadnji dve leti.

Kot glasbeni strokovnjaki lahko sodelujejo radijski didžeji, pevci in pevke, avtorji glasbe, tekstopisci in glasbeni producenti. Prav tako ne smejo biti zaposleni na nacionalni televiziji, ki prenaša evrovizijski izbor, med njimi pa mora biti dovolj veliko ravnovesje med spoli, starostjo in izkušnjami oziroma glasbeno zgodovino. Strokovna žirija bo šestčlanska.

Glede na to, da v slovenskih komisijah velikokrat sedijo eno in isti ljudje, bo takšna odločitev več kot dobrodošla. »Z zaostritvijo pravil in bolj odprtim značajem informacij za javnost pesem Evrovizije gradi na svojem uspehu. S tem lahko tako nastopajočim kot gledalcem in evrovizijskim oboževalcem zagotovimo, da smo in vedno bomo naredili največ, kar je v naši moči, da omogočimo pravičen izbor in ga zaščitimo. Vse te spremembe dokazujejo, da izbor za pesem Evrovizije še vedno sledi svoji tradiciji, a jo nadgrajuje in s tem spretno kljubuje današnjemu času,« je povedal evrovizijski nadzornik Jan Ola Sand, ki že bdi nad pripravami v zvezi s prihajajočim izborom, ki bo potekal 6., 8. in 10. maja 2014 v Kobenhavnu.