Zabava

Približal nam bo morje

A.M.
24. 10. 2013, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kralj dalmatinske glasbe, ki prihaja iz Zadra, bo, kot kaže, številnim Slovencem uresničil želje.

Pevec in kantavtor, ki se z glasbo ukvarja že od ranega otroštva, je že leta 1968 na zadrskem otroškem festivalu osvojil prvo nagrado strokovne žirije s pesmijo Ljeto, leta 1972 pa je začel prepevati v skupinah, kot so Osvit, Dalmati in druge. Leta 1977 je posnel prvo ploščo Ona sad živi daleko, deset let pozneje pa sta s pokojnim Tomislavom Ivčićem ustanovila Duo Pegla. Pod tem imenom sta izdala ploščo Mi imamos mnogos problemos, ki je bila prodana v neverjetnih 350.000 izvodih.

Leta 1990 je spoznal žensko svojega življenja, s katero se je leta 1998 poročil v Las Vegasu.
Danes je Mladen znan kot pravi mojster dalmatinskih pesmi za dušo. Še vedno ostaja zvest svojemu stilu, ki se v tridesetih letih uspešne glasbene kariere ni veliko spremenil. V pesmih opeva ljudi, morje, Dalmacijo, rodni kraj, ljubezen in dom. Predstavil se je že na vseh pomembnih festivalih, kot so festival zabavne glasbe Split, Zadarfest, Melodije hrvatskog Jadrana, Dora in drugi.  V svoji glasbeni karieri si je prislužil že veliko zmag na raznih festivalih, s spremljevalno skupino Romantic nastopa po vsej Hrvaški in Evropi, je pa tudi reden gost turnej po Avstraliji in Ameriki.


Ne pozabimo, da je do danes izdal 17 albumov, ki so bili prodani v več kot 2,5 milijona izvodih. Skoraj vse njegove pesmi so postale veliki hiti, med njimi najbolj izstopajo Dalmatinac in Čačine rići (Evo mene, moji ljudi) ter dueti z Bepom Matešićem. Nastopi Mladena Grdovića so sinom za najboljšo zabavo, kar bo v začetku novembra v Mariboru dokazal tudi na prvem samostojnem koncertu pri nas.