Slovenija

SDS nad vlado in Jankovića

P.R.
10. 10. 2013, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci stranke SDS bodo na tožilstvo, policijo in NPU posredovali informacijo o sumu kaznivega dejanja ponarejanja listin in preprečitve dokazovanja.

STS
Jože Tanko (SDS).

Tanko je na včerajšnji novinarski konferenci v DZ pojasnil, da so pridobili vladni zapisnik sestanka med ljubljansko občino in vlado z dne 23. julija. Po besedah vodje poslanske skupine stranke SDS Jožeta Tanka se je sestanek zagotovo zgodil, kar je razvidno tako iz naslova dokumenta kot tudi iz liste prisotnih.

Med temi so najprej zapisani predstavniki MOL-a, vključno z županom Zoranom Jankovićem, potem pa tudi predstavniki vlade, med njimi premierka Alenka Bratušek in sedem ministrov. Po prepričanju poslanske skupine stranke SDS je zapisnik avtentičen. Ko so ga primerjali z dokumentom vlade z dne 9. septembra, pa so v SDS-ju ugotovili, da so nekateri sklepi v njem spremenjeni, nekateri pa celo izbrisani.

V njem je po besedah Tanka manj sklepov, vsebuje pa tudi stvari, ki so se že zgodile. Poleg tega so navedene še dodatne osebe, zadolžene za izvajanje dogovorov, med temi tudi hčerka vodje poslanske skupine stranke PS, Janija Möderndorferja. Izbrisan je denimo tudi sklep, ki MOL-u v skladu z dogovorom omogoča poseben status pri črpanju evropskih sredstev. Med dogovori, ki so bili v času objave vladnega zapisnika že uresničeni, pa je Tanko izpostavil spremembo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015. V zapisniku je bilo namreč razvidno, da so se dogovorili o črtanju določbe, ki bi za Ljubljano pomenila dobre 3 milijone evrov manj sredstev. 

Vse to pomeni, da gre pri vladnem dokumentu v resnici za spremljanje realizacije občinskega zapisnika, in to po scenariju, ki ga je pripravil občinski uslužbenec, je opozoril Tanko. Pri tem pa je Ljubljana po njegovi oceni postavljena v privilegiran položaj v primerjavi z ostalimi občinami.