Vreme

Ponekod lahko pade nad 100 litrov dežja na kvadratni meter

STA / S.R.
10. 10. 2013, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes bo pretežno oblačno, le na vzhodu države bo sprva še deloma jasno. V zahodni in južni Sloveniji bo občasno deževalo. Čez dan se bodo padavine še krepile in razširile tudi nad osrednjo Slovenijo. Največ dežja bo v zahodni in južni Sloveniji, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Reuters
Lokalno lahko poenkod pade nad 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Ob morju bo pihal jugo, ki se bo popoldne še okrepil. V notranjosti Slovenije pa bo pihal južni do jugozahodni veter Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, ob morju in v vzhodnih krajih okoli 19 stopinj Celzija. Ponoči se bo dež razširil nad večji del Slovenije, jutri bo oblačno in deževno. Vmes bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Jugo bo zjutraj ponehal. Padavine bodo popoldne slabele in od zahoda počasi ponehale, zvečer se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 12 do 18 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: V krajih vzhodno od nas bo danes deloma jasno in povečini suho, drugod bo pretežno oblačno s padavinami, ki jih bo največ v Furlaniji Julijski krajini. Tam se bodo pojavljale tudi nevihte. Ob Jadranu bo zjutraj že pihal jugo, ki se bo popoldne še okrepil. Jutri bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi nevihte. Jugo bo zjutraj ponehal.

Vremenska slika: Plitvo ciklonsko območje nad severnim Sredozemljem se počasi polni, nad srednjo Evropo pa že nastaja novo ciklonsko območje. Hladna fronta se od severozahoda približuje Alpam in bo jutri zjutraj dosegla naše kraje. Od jugozahoda doteka k nam topel in vlažen zrak.

Obeti: V soboto bo sprva povečini jasno, jutro bo hladno. Čez dan bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami. V nedeljo bo delno jasno in povečini suho. Precej toplo bo.

Opozorilo: Do jutri dopoldne lahko v zahodni in južni Sloveniji lokalno pade nad 100 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem lahko močneje narastejo potoki in hudourniki. Ob jutranjem prehodu fronte lahko predvsem ob obali zapiha okrepljen zahodni veter.

Napoved vpliva vremena na počutje: Danes bo vremenski vpliv močno obremenilen. Z vremenom povezane težave bo imelo veliko ljudi, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na petek bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.