Slovenija

Pogosteje gledajo v nebo in upajo

Gabrijel Toplak
10. 10. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Ciglencah v občini Duplek, kjer je v prvi polovici letošnjega leta zemeljski plaz začel ogrožati pet stanovanjskih hiš, so pred dnevi začeli odpravljati težave.

Gabrijel Toplak
Gledajo v nebo in upajo.

Sanacija naj bi se, če bodo to dopuščale vremenske razmere, zaključila predvidoma do konca letošnjega leta, zato stanovalci zdaj veliko bolj optimistično gledajo naprej.

Krajani petih stanovanjskih hiš v naselju Ciglence v občini Duplek, ki jih je marca letos začel ogrožati zemeljski plaz in so nekateri kljub morebitni nevarnosti še vedno bivali v svojih domovih, te dni veliko bolj optimistično zrejo v prihodnost. Župan Dupleka Mitja Horvat jih je pred dnevi seznanil, da je podpisal pogodbo za sanacijo plazu, stroji pa so že na plazišču.

Plaz jim je premaknil del hiše.

In čeprav so utrpeli največ škode, se člani družine Somer z ulice Ciglence 64 ne predajajo. ''Zdaj nas ni več tako strah in lahko spimo bolj mirno. Občutek, ko gledamo gradbince pri saniranju zemlje, ki nam je sicer skoraj uničila dom oziroma odnesla hišo, nam vseeno vliva optimizem. Samo vreme nam mora služiti. Zdaj pogosteje gledamo v nebo kot po navadi,'' si je vlivala optimizma 83-letna Miroslava Somer. Plaz je marca Somerjevim med drugim premaknil tudi del hiše, zato so ga morali porušiti.

Zavarovanja si niso mogli privoščiti.

 

''Uničil nam je prostore, v katerih smo imeli opremljeno kuhinjo, hladilnik, zamrzovalno skirnjo in podobno. Tudi prostor, v katerem smo si želeli urediti kurilnico, je zgodovina. Če se spomnim, takrat kar nekaj časa nismo poznali spanca. Nismo upali zatisniti oči, vendar smo kljub temu, da se je plaz ob večjih nalivih še vedno premikal, vztrajali v hiši. Veste, težko je zapustiti dom, ki si ga sam zgradil,'' poudarja sogovornica in nadaljuje, da so se bližnji sosedje, ki jim je plaz prav tako poškodoval hišo, raje odselili. A se Somerjeva zaveda, da trpljenja še ni konec. Še zlasti zato, ker za sanacijo hiše nimajo denarja, saj si niti ustreznega zavoravanja niso mogli privoščili. ''Preprosto je šlo za strošek, ki nam je bil nedosegljiv,'' je dejala in zaključila, da v Ciglencah živi že 55 let, a na kaj podobnega, kar bi nakazovalo na premikanje zemlje, ni nikoli niti pomislila, kaj šele doživela.

Njen sin Anton Somer pravi: 'Trenutno nam je v veliko zadoščenje že to, da se stvari premikajo. Zdaj držimo pesti, gledamo v nebo in si zares želimo, da nam bi čim dlje služilo vreme, saj se gradbinci res trudijo, da bi delo končali še letos. Kako bo z nami? Res ne vem. Hiša ni bila zavorovana, škode pa smo po grobih ocenah utrpeli za približno 30 tisoč evrov. Upanje, da bi dobili karkoli povrnjeno, smo opustili. In tudi država, kot vse kaže, nas sploh ne sliši,'' je razložil Somer.

Naj še spomnimo, kot smo poročali, si je plaz večkrat ogledal tudi strokovnjak za statiko, ki je vsem družinam priporočili evakuacijo. Zanjo se je odločila le ena, zato ji je Stanovanjski sklad RS začasno zagotovil novo prebivališče za obdobje enega leta.

Zadnja uradna informacija iz občine Duplek se glede plazišča v Ciglencah med drugim glasi: ''Župan je podpisal pogodbo s podjetjem Kit-Ak gradnje, ki je bilo na razpisu izbrano za sanacijo plazišča. Pogodbena vrednost znaša skoraj 400.000 evrov, sanacija pa bo, če bodo to dopuščale vremenske razmere, zaključena predvidoma do konca letošnjega leta.''

Gabrijel Toplak
Miroslava Somer te dni z veseljem pogleduje proti plazišču.
Gabrijel Toplak
Anton Somer ima z voznikom delovnega stroja prijateljski odnos.