Slovenija

Panasonic naj bi ustavil proizvodnjo televizorjev

STA/M.J.
9. 10. 2013, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski proizvajalec elektronike Panasonic, ki je z velenjskim Gorenjem nedavno podpisal sporazum o dolgoročnem strateškem partnerstvu, bo do začetka prihodnjega leta prenehal izdelovati plazma televizorje. Koncern je sicer v procesu obsežne preobrazbe podjetja.

Panasonic
Podjetje pripravlja novo strategijo.

Kot je danes poročal osrednji japonski poslovni časnik Nikkei, bo Panasonic do konca marca prihodnje leto ustavil proizvodnjo v svoji osrednji tovarni za plazma zaslone v Amagasakiju na zahodu Japonske. Tovarno bo sicer prodal, navedbe časopisa povzemajo tuje tiskovne agencije.



S tem bo Panasonic sledil trendu širše industrije. V preteklih letih sta denimo trg plazma televizorjev začela zapuščati tudi japonska proizvajalca elektronike Hitachi in Pioneer. V Panasonicu navedb o prenehanju izdelovanja plazma televizorjev ne komentirajo. Za zdaj so potrdili le, da razpravljajo o prihodnji poslovni strategiji. A nič še ni bilo odločeno, so poudarili.

Panasonicova enota za plazma televizorje je prispevala k dvema zaporednima letnima ogromnima izgubama skupine. V poslovnem letu 2010-2011 je koncern zabeležil 772,17 milijarde jenov (5,86 milijarde evrov) čiste izgube, kar predstavlja enega najslabših poslovnih rezultatov nefinančnih japonskih družb doslej. V poslovnem letu 2011-2012 pa je bila izguba pri 754,25 milijarde jenov (5,73 milijarde evrov).

Se je pa Panasonic na račun krčenja stroškov in šibkejšega jena v četrtletju do junija letos vrnil na pot rasti. Koncern izvaja obsežno prestrukturiranje, med drugim prodaja nestrateško premoženje.

Današnja novica sicer prihaja ravno v času, ko na trgu televizorjev in elektronike prihaja do hude konkurence med Panasonicom ter njegovima japonskima rivaloma Sharp in Sony. Ta trio se tudi zaradi tekmecev v tujini, zlasti južnokorejskih in tajvanskih, sooča z vse nižjimi cenami izdelkov.