Slovenija

Dekan mariborsko fakulteto spravil v rdeče številke?

STA / S.R.
7. 10. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj je prejel nove informacije o domnevnih kršitvah dekana filozofske fakultete Marka Jesenška, ki jih še preučuje. S temi informacijami naj bi se danes seznanil akademski zbor fakultete, a je sejo po skoraj treh urah zaradi nesklepčnosti prekinil in razpravo preložil na naslednji teden.

SSUM.mb
Na mariborski filozofski fakulteti je marsikaj narobe.

Akademski zbor filozofske fakultete je maja predlagal rektorju Rebolju razrešitev dekana Jesenška, kateremu očita neustrezno vodenje fakultete, ki se je znašla v rdečih številkah. "Ta sklep je bil sprejet, je veljaven. Postopek, po katerem je bil sprejet, ni sporen," je danes za STA pojasnila predsednica akademskega zbora fakultete Marina Tavčar Krajnc.

Rektor je takrat ustanovil strokovno komisijo, ki je preverila stanje na fakulteti. Pred dvema tednoma je rektor sporočil, da ni ugotovljenih kršitev, zaradi katerih bi lahko sledil predlogu akademskega zbora in razrešil dekana.

Konec prejšnjega tedna pa je to sporočilo preklical in predsednici akademskega zbora sporočil, da je pridobil nove informacije, s katerimi so ugotovljene možne kršitve Jesenška oziroma sum kršitev na več področjih. Kot je za STA potrdil Jože Furman iz rektorjevega kabineta, Rebolj zdaj preučuje te nove indice, zatem pa naj bi sporočil svojo dokončno odločitev glede morebitne razrešitve Jesenška.

Jesenšku akademski zbor med drugim očita neizvedbo ustrezne sanacije fakultete, netransparentnost finančnega poslovanja, neustrezno vodenje senata, nedopustno vpletanje v habilitacijske postopke akademskega osebja ter med drugim tudi neustrezno kadrovsko politiko v strokovnih službah in na oddelkih. Jesenšek očitke zavrača kot neutemeljene.

Da na filozofski fakulteti ni sožitja med tamkajšnjimi zaposlenimi, se je pokazalo tudi na današnji seji akademskega zbora. Med drugim so člani zbora izrekli številne kritike na račun sistemizacije delovnih mest in načina ocenjevanja uspešnosti dela pedagoških in raziskovalnih delavcev. Tik pred napovedano razpravo o možnostih razrešitve dekana pa so sejo zaradi nesklepčnosti prekinili.