Slovenija

Jušne kocke polne okusa in strupov

Sašo Avramovič
5. 10. 2013, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pri veliko gospodinjah so jušne kocke v kuhinji skoraj nepogrešljive, predvsem zaradi tega, ker so zelo primerne za pripravo različnih juh, enolončnic in tudi omak. S prehransko terapevtko smo se pogovarjali o tem, kako zdrave so jušne kocke.

Wikipedia, ThinkStock
Okusne, a tudi škodljive!

»Jušne kocke niso zdrave in jih kot prehranski terapevt ne priporočam,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Po njenem mnenju sodijo prav barvila, ojačevalci okusov in velike količine glutamata (E 620, E 621, E 622) med problematične sestavine jušnih kock. Torej sem spada tudi MSG- mononatrijev glutaminat, ki je ojačevalec okusa, dodan pa je večini predelane in vnaprej pripravljene hrane.

Wikipedia, ThinkStock

»MSG je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov, ki je v vrečkah in pločevinkah juh, krekerjih, piškotih, kruhu, mesu, solatnih prelivih, sirih, kitajski hrani, bombonih, zamrznjenih obrokih, konzervirani hrani, začimbah, pasteriziranih izdelkih, nekaterih sojinih beljakovinah, čipsu, omakah … in jušnih kockah,« pojasnjuje Dimičeva in dodaja, da MSG dejansko izboljšuje okus hrane, zaradi česar imajo predelano meso, pripravljeni obroki, hrana v restavracijah in tudi zamrznjeni obroki okus in videz sveže hrane.

V teoriji povedano je, kot pravi Dimičeva, mononatrijev glutamat, znan tudi kot natrijev glutaminat ali MSG, natrijeva sol glutaminske kisline, ene od najbolj bogatih naravnih neesencialnih aminokislin. »MSG je oznaka HS 29224220 in E številka E621«, še dodaja Dimičeva. In še kot zanimivost: prvi so ga kot dodatek hrani začeli uporabljati Japonci. V ZDA se je razširil po drugi svetovni vojni, ko so ameriški vojaki spoznali, da so japonski obroki okusnejši od njihovih.

Dimičeva v povezavi z MSG-jem navaja še nekaj simptomov. »Simptome, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, poškodbe ust, rak ..., raziskovalci, kemiki, fiziki in nekatere zdravstvene inštitucije tesno povezujejo z uporabo MSG-ja,« pravi Dimičeva.

V nekaterih trgovinah najdemo tudi jušne kocke brez natrijevega glutaminata. Ali to pomeni, da so potemtakem takšne jušne kocke zdrave? »Res se dobijo jušne kocke brez natrijevega glutaminata, vendar ne razumem, zakaj sploh potrebujemo jušne kocke. Zdrava so zelišča, ki si jih vmešamo v omake in juhe, da nam popestrijo okus jedi. Nobene jušne kocke pa ne bi poimenovala kot 'zdrave',« zaključuje Dimičeva.