Slovenija

Bratuškova si želi disciplinirati koalicijo

STA / S.R.
24. 9. 2013, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Opozicija napoved premierke Alenke Bratušek za vezavo zaupnice na proračun razume zlasti v smislu utrjevanja njenega položaja. Andrej Vizjak (SDS) meni, da želi premierka disciplinirati koalicijo, Franc Bogovič (SLS) ocenjuje, da ima koalicija dovolj samoohranitvenega nagona. Da je to vnaprej dobljena bitka, pravi tudi Ljudmila Novak (NSi).

Mediaspeed
Bratuškova si želi po mnenju opozicije disciplinirati koalicijo.

V SDS so za STA pojasnili, da stranka ne bo podprla "niti nerealnega proračuna niti zaupnice". Po mnenju poslanca Vizjaka ima predsednica vlade očitno težave v koaliciji in jo želi z zaupnico poenotiti. Če bi bil proračun usklajen, namreč Vizjak ne ve, zakaj bi Bratuškova napovedala vezavo zaupnice nanj. "Očitno le ni tako idilično, kot so njeni signali navzven, "je dejal za STA.

Po njegovem mnenju je proračun tudi sicer velika težava, saj "odstopa od napovedi, ki so bile dane v programu stabilnosti". Zniževanje primanjkljaja v glavnem temelji na novih davkih, na dodatnem obremenjevanju ljudi, zlasti srednjega sloja, in gospodarstva, pravi Vizjak. Zato verjame, da vsem koalicijskim strankam, ki "prisegajo na to, da je treba razbremeniti gospodarstvo, to nikakor ne more biti zadosten odgovor".

Sicer pa te zaupnice Vizjak ne razume v povezavi z napovedmi predsednice vlade v začetku mandata, da bo v letu dni preverila zaupanje vladi. Sedaj namreč zaupnico veže na določen projekt, je dejal. Sam tudi ne ugotavlja, da bi bila ta koalicija pripravljena razmisliti o drugi možnosti, saj marsikateri stranki v koaliciji ne kaže dobro za primer volitev, zato "si bodo zgolj utrjevali pozicijo v vladi". Vsakršna preverjanja podpore so po mnenju Vizjaka bolj ali manj namenjena javnosti, ne pa sami koaliciji.

Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je zaupnica stvar koalicije. Obenem pa je poudaril, da je politika te vlade med drugim politika novih davkov, medtem ko ji gospodarstvo ne zaupa. Zato je SLS "pač ne more podpirati".

Bogovič je spomnil, da bo pozno jeseni znana luknja v slovenskih bankah, takrat pa bo "moral biti tudi besednjak Bratuškove precej drugačen, kot je danes". Tako bi morala premierka po njegovem mnenju "danes govoriti realni jezik ali pa zaupnico postaviti pred poslance tedaj, ko se bo soočila z realnimi težavami". "Doslej počne to, kar se lepo sliši, ne pa to, kar bi morala početi," je pristavil.

Sicer pa ocenjuje, da ima ta koalicija dovolj "samoohranitvenega nagona, da bo premierka ostala". To je namreč po njegovem mnenju v interesu koalicije in "ljudi, ki iz ozadja vodijo državo". Predsednik SLS je namreč vedno bolj prepričan, da je sedanja vlada marioneta tistih, ki "ropajo državo v teh kriznih časih".

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak pa je napoved zaupnice vnaprej dobljena bitka. Če je namreč proračun koalicijsko usklajen, sploh nima smisla glasovati o zaupnici, je dejala v izjavi novinarjem v državnem zboru. Po njenih besedah se namreč o zaupnici glasuje takrat, ko so vezi v koaliciji razrahljane.

Novakova ocenjuje, da je Bratuškova tako izkoristila "primeren trenutek" za vložitev zaupnice, saj ob sicer usklajenem dokumentu izpolnjuje obljubo, da bo šla po zaupnico v letu dni od nastopa mandata. Zato ji tega spomladi ne bo treba več storiti, je dodala.