Slovenija

Slovenci imamo nov Guinnessov rekord

STA/M.J.
19. 9. 2013, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z barvanjem zidov desetih osnovnih šol po Sloveniji je 1272 učencev, njihovih staršev in prostovoljcev maja letos postavilo Guinnessov rekord v množičnem pleskanju zidnih površin. Kot so sporočili organizatorji, so zbrali dovolj dokazov, da gre za rekordni dosežek, za prihodnje leto pa že napovedujejo ponoven poskus podiranja rekorda.

Helios

Prostovoljci, med njimi je bila tudi ekipa Slovenske tiskovne agencije, so se zbrali 18. maja na pobudo družbe Helios in pod budnim očesom strokovnjakov prebarvali izbrane zidove nekaterih slovenskih osnovnih šol. "Skupaj so pribarvali nov Guinnessov rekord, s katerim so pokazali, da Slovenci znamo skupiti skupaj," navajajo organizatorji.

Pri podiranju rekorda se je ocenjevalo "največje število ljudi, ki istočasno pleska hiše na več dogodkih, ki istočasno potekajo na različnih lokacijah in jih je organizirala ista organizacija". Organizacija Guinness World Records v Londonu je glede na striktne predpise in merila izvajanja rekorda na različnih lokacijah tega dne prepoznala sodelovanje 1272 udeležencev.

Da pa je pobudo sploh obravnavala kot potencialni dosežek, je bilo treba slediti strogim pravilom in kriterijem. Poskrbeti je bilo treba za vse dokazne materiale in gradiva, ki pričajo o uspešno opravljeni akciji.

"Dobra volja prostovoljcev in osnovnih šol po vsej Sloveniji, 42 slikopleskarjev, 26 snemalcev, 10 fotografov, 73 nadzornikov, 20 prič, 20 merilcev časa, 40 vodij lokacij in njihovih pomočnikov, 1272 čopičev in valjčkov ter 2500 litrov notranjih zidnih barv Helios Spektra je zasluženih za uspešno izpeljano akcijo, ki je bila prepoznana in potrjena na svetovni ravni," navajajo organizatorji.

Kot še poudarjajo, je rekord poseben predvsem zato, ker je Slovence združil v dobri volji in prostovoljstvu. Obenem pa je z najbolj množičnim barvanjem v Sloveniji poskrbel za prijazno učno okolje osnovnošolcev. Barve namreč v našem življenju igrajo pomembno vlogo, saj nas lahko napolnijo z energijo, navdajo z optimizmom in spodbujajo naše razmišljanje, so še zapisali.