Slovenija

Evropske borze pozdravljajo odločitev ameriške banke

STA/M.J.
19. 9. 2013, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo izredno optimistično, potem ko je ameriška centralna banka v sredo zvečer na presenečenje mnogih odložila odločitev o spremembi svoje denarne politike. Ker bo v obtoku ostala nespremenjena količina denarja, se je tečaj dolarja občutno znižal.

Youtube

Namesto da bi svojo denarno politiko nekoliko zaostrila, je ameriška centralna banka z namenom podpore konjunkturi sklenila ohraniti odkupe vrednostnih papirjev v nespremenjeni višini. Ta nepričakovana odločitev je na borzah po vsem svetu povzročila prvo evforijo, je povedal nek borzni analitik v Frankfurtu.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 1,44 odstotka in se giblje okoli 2951 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej zvišal za 1,38 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 1,23 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 1,24-odstotno rast.

Tudi na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes občutno zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 1,80-odstotno rast indeksa Nikkei, v V Hongkongu pa se je indeks Hang Seng zvišal za 1,67 odstotka. Podražile so se tudi delnice na borzah v Indoneziji, Tajskem, v Indiji in na Filipinih. Na Kitajskem so borze zaradi praznika do ponedeljka zaprte.