Slovenija

NPU ovadil Riemerja

STA/M.J.
18. 9. 2013, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper zastopnika gospodarske družbe s sedežem na območju celjske policijske uprave zaradi suma poslovne goljufije. Po neuradnih informacijah STA gre za podjetnika Franca Riemerja, ki je bil pred časom v preiskavi NPU.

NPU

Ovadeni podjetnik je leta 2009 pri sklenitvi in izvajanju posojilne pogodbe z eno od večjih slovenskih bank preslepil uslužbence banke glede vrednosti premičnine, ki jo je zastavil v zavarovanje posojila, so zapisali na Generalni policijski upravi.

Po sklenitvi posojilne pogodbe družba prejetega denarja ni vrnila. Uslužbenci banke so pri poskusu unovčenja zavarovanja s prodajo zastavljene premičnine ugotovili, da ima le ta neznatno vrednost, zaradi česar je banka oškodovana za okoli štiri milijone evrov.

V tem primeru so preiskovalci zaradi utemeljenega suma storitve pomoči pri kaznivem dejanju ovadili še sodnega cenilca iz Ljubljane, ki je po naročilu prvoosumljenega izdelal prirejeno cenitveno poročilo z lažno vrednostjo premičnine, ki je bila zastavljena v zavarovanje posojila z namenom preslepitve bančnih uslužbencev pri najemu posojila, s čimer je odločilno pripomogel k izvršitvi kaznivega dejanja, so še zapisali na upravi.

Po neuradnih informacijah STA naj bi bil osumljeni posojilojemalec gradbeni podjetnik iz Slovenskih Konjic Franc Riemer. Ta naj bi pri Novi Ljubljanski banki najel posojilo v višini osem milijonov evrov, posojilo pa naj bi zavaroval tudi z domnevno ponarejeno umetniško sliko.