Slovenija

Ministrstvo bo bdelo nad zakonito izvedbo

STA/M.J.
18. 9. 2013, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podpis pogodbe med gospodarskim ministrstvom in občino Škocjan za sofinanciranje projekta poslovno-industrijske cone v Dobruški vasi, ki terja rušitev nekaterih nelegalno zgrajenih romskih hiš, še ne pomeni zelene luči za morebitna nelegalna dejanja občine, pojasnjujejo na ministrstvu. Tako bodo pozorni, da bo projekt izveden v zakonskih okvirih.

Rešitev romske problematike ni bil pogoj za uspešno kandidiranje občine na javnem pozivu za sofinanciranje operacij iz regionalnih razvojnih programov in se vsebinsko ne nanaša na investicijo občine, ki ima za izvedbo projekta vsa potrebna dovoljenja, so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ustrezna rešitev pa se po navedbah ministrstva na projekt nanaša prostorsko in časovno, saj se bo investicija delno izvajala na območju, kjer živijo Romi, vse aktivnosti pa morajo biti zaključene do konca septembra prihodnje leto. Iz tega izhaja, da če ne bo pravočasne rešitve romske problematike, projekt ne bo pravočasno zaključen, s čimer pa so povezana tudi morebitna izplačila upravičencu za sofinanciranje projekta, navajajo na ministrstvu.

Podpis pogodbe med ministrstvom in občino pa, kot so poudarili, še ne pomeni zelene luči za morebitna nelegalna dejanja občine. V pogodbi je po njihovih navedbah tudi določilo, ki občino zavezuje, da bo projekt izvajala v skladu z veljavnimi predpisi, kar vključuje tudi zakonodajo, ki ureja romsko problematiko. Na ministrstvu za gospodarstvo bodo, kot so zapisali, še posebej pozorni na to, da bo projekt izveden v vseh zakonskih okvirih.

Na očitke, da je ministrstvo kljub obljubi Evropski komisiji, da bo odložilo podpis pogodbe s škocjansko občino in predlagalo dopolnitev pogodbe, ki bo zagotovila rešitev za romske družine, julija podpisalo pogodbo brez dopolnila, na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da so podpis pogodbe zadržali za en mesec. Medtem so poiskali pravne možnosti za vključitev dodatnih določb v pogodbo o sofinanciranju projekta, o čemer so obvestili tudi Evropsko komisijo, občina pa je takšno možnost zavrnila. Ministrstvo tako ni imelo pravne podlage, da od občine zahteva podpis pojasnila oziroma da zadržuje podpis pogodbe, so pojasnili na ministrstvu.

Sicer pa je ministrstvo pojasnilo Evropski komisiji, da so bili seznanjeni s tem, da bo projekt, ki izpolnjuje vse potrebne pogoje javnega poziva, posegel v prostor, kjer so nelegalne romske gradnje. Ministrstvo na eni strani pričakuje, da bo občina Škocjan problem nelegalnih romskih gradenj pravočasno rešila v skladu z zakonodajo in pričakovanji prebivalcev, hkrati pa bodo posebno pozorni na izvajanje projekta v tem delu, je ministrstvo pojasnilo v zapisu komisiji.

Po njihovih navedbah so iz Evropske komisije v torek prejeli prošnjo za dodatna pojasnila, odgovorili pa jim bodo z zgoraj navedenimi pojasnili. Kot še poudarjajo na gospodarskem ministrstvu, si ves čas prizadevajo, da bi stanovanjski problem romskih družin v Dobruški vasi rešili čim prej, in sicer v sodelovanju občine in države.