Slovenija

"Ne bi bila rada na položaju Alenke Bratušek!"

Simon Rosc
16. 9. 2013, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsi jo poznamo kot eno redkih slovenskih političark in predsednico stranke Nova Slovenija. Je zagovornica dobrega premisleka in preudarnih rešitev. Z veseljem se je odzvala našemu povabilu na intervju in dovolila, da smo jo spoznali tudi z njene druge, nepolitične plati. O sebi nam je zaupala marsikaj zanimivega in presenetljivega.

Grega Wernig

DRUŽINSKA ANEKDOTA:

Enkrat smo imeli družinsko srečanje na Gorjancih in naši možje so igrali nogomet – Dolenjci proti Gorenjcem. Rezultat je bil že 5 proti 0 za Dolenjce, potem pa so mene povabili v igro. In seveda sem dala dva gola, tako da je bil končni rezultat 7 proti 2, da vsaj niso izgubili brez zadetka.

Kakšno je vaše stališče glede zadnjih dogodkov v koaliciji, s tem mislim predvsem na rivalstvo med Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom? 

Pričakovala sem, da bo prišlo do težav v koalicij. To sem napovedovala, še preden je koalicija začela delovati. Kar se Erjavca tiče, je to že standard. Ko gre za pokojnine in upokojence, povzdigne glas. To je pač glavni cilj DeSusa. Se pa v tem primeru strinjam z njim, da ni prav, da se tistim upokojencem, ki imajo že tako nizke pokojnine, odvzame še dodatke. Ne ocenjujem pa dobro nekaterih potez Gregorja Viranta, predvsem kar se tiče združevanja občin. Zdi se mi, da želi preveč na hitro in všečno rešiti nekatere težave. Občine so nastajale dolgo in v NSi ocenjujemo, da je smiselno imeti občine, ki delujejo dobro, in ni prav, da bi jih na silo združevali. Je pa treba racionalizirati občinske uprave, čeprav so v manjših občinah že tako zelo racionalne.

Grega Wernig
 

Analitiki trdijo, da je stranka NSi le senca SDS-a in da nikakor ne morete iz njihove sence. Kaj pravite na to? 

To so res trdili, a mislim, da smo, odkar je NSi v opoziciji, dokazali, da smo svoja stranka, da vodimo svojo politiko in imamo svoje odločitve. V nekaterih točkah se seveda strinjamo, saj imamo do določene mere podoben program in volivce. 

Komu verjamete, Janezu Janši ali slovenskemu sodstvu? 

Sodišče je imelo na razpolago veliko gradiva, tako da samo upam in si želim, da je delovalo strokovno, neodvisno in pošteno. Ker nasprotnih dokazov nimam, pač moram zaupati temu, kar je reklo sodišče. Po drugi strani pa vem, da je Janez Janša zelo izpostavljena oseba in kot voditelj največje opozicijske stranke močno na udaru. 

Z Alenko Bratušek sta edini šefici političnih strank v Sloveniji. Kako gledate nanjo, jo imate morda za tekmico?

 

Nanjo gledam kot na predsednico vlade, ki je dobila to priložnost. Ta naloga nikakor ni lahka. V tem trenutku ne bi bila rada na njenem položaju. Zaradi boja znotraj stranke za predsedniško mesto pa je še v dodatno težki situaciji. Smo pa političarke veliko strožje ocenjevane kot moški, ker nas ocenjujejo veliko bolj vsestransko. 

»V vseh tekmah jim je manjkalo natančnosti pri metih, zaradi česar mislim, da so tudi izgubili dve tekmi.«

Se vam zdi, da vam je kot ženski v politiki težje? 

Ja, nam je težje. Velikokrat vnaprej omalovažujejo naše sposobnosti in nas ocenjujejo od glave do pete. 

Matej Tonin je znotraj vaše stranke pred časom dvignil precej prahu. Kakšen je vaš odnos z njim?

 

Grega Wernig

V Toninu vidim perspektivnega mladega politika, ki sem mu dala vse možnosti, da dokaže svoje sposobnosti. Cenim ga tudi kot človeka, se pa vsi kdaj motimo oziroma se odločimo drugače kot večina pričakuje. 

Ga morda vidite kot vašega naslednika? 

Vesela sem, da imamo v NSi veliko sposobnih mladih in prepričana sem, da je Matej Tonin eden izmed možnih naslednikov.

 

Grega Wernig

Ste uspešna ženska. Kako na to gleda vaš mož? 

Moj mož je sokriv, da sem se znašla v politiki, zato mora sprejeti vse posledice tega. Razume me in mi stoji ob strani. Vsekakor pa te funkcije ne bi mogla opravljati, če me ne bi pri tem podpiral. Podpirajo me tudi otroci, ki jih politika prav tako zanima. 

»Navdušena sem nad novim papežem.«

Kaj bi počeli, če ne bi bili v politiki? 

Po poklici sem profesorica nemškega in slovenskega jezika in sem poučevala v srednji šoli. Poleg tega pa sem se ljubiteljsko ukvarjala s kulturo. Pišem in režiram dramske igre in imam ljubiteljsko dramsko skupino v Moravčah. Trenutno sicer nimam časa, ko pa bom končala politično kariero, pa bom na podlagi izkušenj in spominov napisala nove igre. Zadnjo igro sem napisala leta 2009, naslov pa je Sedma (no)sila.

 

Grega Wernig

Papež Frančišek preseneča na vseh področjih. Kakšno je vaše mnenje o njem? 

Navdušena sem nad novim papežem. Vesela sem, da si je uspel pridobiti pozitivno avtoriteto tudi v Sloveniji, kar je presenetljivo. Navdušuje me to, da združuje preprostost, je pa tudi zelo razgledan in moder. 

Na katero vrst glasbe najraje zaplešete? 

V mladih letih sem veliko plesala, imam pa rada več zvrsti glasbe. Ko sem bila mlada, je bila navada, da je bila ena runda narodno-zabavne glasbe, druga pa moderna glasba, plesala sem celo rokenrol s figurami, pa tango in fokstrot. Rada se zavrtim na dobro glasbo različnih zvrsti. 

»Ko bom končala s politiko, bom na podlagi spominov napisala dramsko igro.«

V mladosti ste bili članica gimnazijske reprezentance v košarkarskem klubu v Mariboru. Torej ste ljubiteljica košarke. Ali spremljate evropsko prvenstvo? Kaj napovedujete naši reprezentanci? 

EuroBasket spremljam, v živo sem si ogledala tekmi proti Španiji in Hrvaški. Ostali dve sem si pogledala po televiziji, eno pa celo na poti po računalniku. Upam, da bodo čim večkrat igrali tako kot proti Španiji in čim manjkrat tako kot proti Hrvaški ali Poljski. V vseh tekmah jim je manjkalo natančnosti pri metih, zaradi česar mislim, da so tudi dve izgubili. Najlepše bi bilo, če bi bili zmagovalci, a to so verjetno prevelike želje. Bi pa verjetno bili vsi veseli, če bi dobili medaljo. 

»Ni prav, da se tistim, ki imajo nizke pokojnine, odvzame še dodatke.«

 Ste se ukvarjali še s kakšnim športom? 

Trenirala sem še rokomet in igrala tudi v reprezentanci, tekmovala sem v atletiki, ker sem hotela celo študirati šport, ampak ker sem bila doma s podeželja, kjer nismo imeli kopališča in nisem znala plavati, zato nisem mogla opraviti sprejemnih izpitov. Nismo imeli niti telovadnice, tako da smo košarko trenirali kar na peščenem igrišču. In ko smo prvič šle na tekmovanje in igrale v telovadnici, se je žoga čisto drugače odbijala (smeh) in smo bile čisto prestrašene, drugo leto pa smo zaradi borbenosti že zmagale. Igrala pa sem celo nogomet z bratom in njegovimi prijatelji. Ko jim je manjkal igralec, sem bila dobra. (smeh) 

Ali še pečete jabolčni zavitek? 

Še vedno ga pečem, danes sem delala še kremne rezine. Na splošno velikokrat pečem in kuham, pečem tudi čokoladne lunice, kruh, polnozrnate žemljice …. Vesela sem, če je dobro in vse pojedo. 

»Virant želi preveč na hitro in všečno rešiti nekatere težave.«

Kako so vas klicali, ko ste bili majhni. Ljudmila ali kako drugače

Doma so me klicali Milika, včasih tudi Milka.

Vas še danes kdo tako kliče? 

Tisti, ki me bolj poznajo po uradni poti, me kličejo Ljudmila. Sošolci, prijatelji me kličejo Milka, doma sem pa še vedno Milika.