Slovenija

Je vodstvo nekoč uspešne IUV oškodovalo družbo ali ne?

STA/M.J.
10. 9. 2013, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji člani uprave Industrije usnja Vrhnika (IUV) Vitomir Debeljak, Dušan Jerše in Sonja Vavken so na predobravnavnem naroku zanikali krivdo za nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Sojenje nekdanjemu vodstvu, ki ga obtožnica bremeni oškodovanje družbe, se bo začelo 4. oktobra, piše današnje Delo.

Zajem zaslonske slike

Obtožnica Debeljaku, Jeršetu in Vavkenovi po navedbah časnika očita, da pri opravljanju gospodarske dejavnosti niso opravili svoje dolžnosti, in to z namenom, da bi enemu povzročili veliko premoženjsko škodo, drugemu pa veliko premoženjsko korist. IUV naj bi tako oškodovali za najmanj 795.574 evrov.

Očitano nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic so po mnenju tožilstva naredili med 15. decembrom 2006 in 20. oktobrom 2008, ko je bil Debeljak predsednik uprave IUV, druga dva obtožena pa člana uprave, odgovorna za finance in kontroling oziroma razvoj in tehnologijo.

Kot še poroča Delo, naj bi vsi trije obtoženi brez sklepa skupščine delničarjev ali nadzornega sveta družbe in brez podlage v pravnih aktih podjetja IUV zavestno dopuščali, da je Gregory James Sturmer kot svetovalec uprave v odnosu do drugih delavcev in poslovnih partnerjev IUV nastopal kot izvršilni direktor v družbi.

Njegova družba Romp iz Londona, ki je bila v lasti Sturnerjeve partnerke Nine Morgan Jones, pa je imela v IUV poseben položaj v primerjavi z drugimi poslovnimi partnerji družbe.

Kriminalisti so posle zadnjih uprav vrhniškega podjetja pod drobnogled vzeli po začetku stečaja IUV konec decembra 2008, v katerem je delo izgubilo približno 660 zaposlenih in njihovih sodelavcev. Stečajni postopek se je končal sredi letošnjega avgusta.