Slovenija

Bodo Hrvati kupili Telekom?

Črt Kaker
23. 8. 2013, 13.46
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.07
Deli članek:

Slovenija se v času krize pospešeno ukvarja s privatizacijo državnega premoženja. Slovenski parlament je na izredni seji 21. junija dal soglasje k prodaji deležev države in državnih družb v 15 podjetjih, med katerimi je tudi Telekom Slovenije.

telekom.si, wikipedia

Finančni minister Uroš Čufer je nato 15. julija na posvetu o privatizaciji glede Telekoma Slovenije pojasnil, da bodo do septembra prek razpisa izbrali svetovalca za prodajo, predvidoma tujo investicijsko banko. Glavni kandidat za nakup Telekoma Slovenije je hrvaški Telekom in po zadnjih informacijah pri privatizaciji ne bo imel resne konkurence. Nekateri glavni tekmeci, kot sta Telekom Austria in Telenor, naj bi bili zadržani, medtem ko drugi, na primer British Telecom, pravijo, da jih to ne zanima.

telekom.si, wikipedia
Hrvaška podjetja kot obvod tujih korporacij.

V preteklosti smo bili navajeni, da slovenska podjetja kupujejo podjetja v naši južni sosedi in drugod po Balkanu, a tok se je očitno obrnil. V zadnjih letih smo tako priče pospešeni prodaji slovenskega premoženja sosedom Hrvatom. Mnogi, predvsem politiki, temu nasprotujejo, a kapital se za politične igrice ne zmeni kaj preveč. A realno gledano je tudi stanje sosednje Hrvaške precej klavrno. Bonitetne hiše ji iz meseca v mesec nižajo ocene, država se sooča z visokim primanjkljajem, pa tudi obeti za prihodnost niso najbolj rožnati. Vseeno pa je v zadnjem času veliko slovenskih podjetij prevzel hrvaški kapital.

telekom.si, wikipedia
96-odstotni lastnik je Dukat.

Kolinska je postala del Atlantic grupe, Ljubljanske mlekarne so pristale v rokah zagrebškega Dukata (v lasti francoskega Lactalisa), Mercator pa bo kupil Todorovićev Agrokor. A tudi če bo Todorić z nakupom uspel, se postavlja vprašanje, kaj bo z njegovo prihodnostjo. Agrokor namreč nujno potrebuje finančno injekcijo, v naslednjih letih pa bo moral vrniti za več sto milijonov evrov kreditov. Namigujejo tudi na možnost, da bo Agrokor pristal v tujih rokah. Očitno so hrvaška podjetja le obvod, prek katere tuje zahodnoevropske družbe vstopajo na slovenski trg.

telekom.si, wikipedia
Kupil ga bo Todorović.