Svet

Obvezen test deviškosti v srednjih šolah

(uk)
23. 8. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Indoneziji so hoteli sprejeti zakon, na podlagi katerega bi lahko v srednjih šolah preverjali, ali so dekleta še device. Verjamejo, da bi s tem punce odvrnili od spolnosti pred poroko in jih zavarovali pred prostitucijo.

Thinkstock

S testi naj bi začeli že prihodnje leto, a so se takoj oglasile praktično vse organizacije za varstvo človekovih pravic. Ljudje so svoje zgražanje izrazili tudi preko socialnih omrežij (Twitter in Facebook). Tudi večina strokovnjakov verjame, da je tak test grobo poseganje v posameznikovo zasebnost, poleg tega pa ne verjamejo, da bi to učenke dejansko odvrnilo od spolnosti in prostitucije.

Nekateri so šli še dlje in zatrdili, da gre za obliko otroške zlorabe, ki bi deklice zaznamovala za vse življenje. In gotovo niso daleč od resnice. Zaradi vsesplošnega 'upora' so zdaj oblasti dejale, da bodo najverjetneje načrt opustile. Šolski minister je dejal, da imajo precej bolj pereče problemu v šolstvu, da bi se ukvarjali s takimi testi, ki tudi po njegovem mnenju nimajo smisla. »Šolarje moramo vzgajati, ne obsojati,« je dejal minister za šolstvo in poudaril, da takega testa ne bo dopustil. Ne nazadnje se lahko deviška kožica pretrga tudi pri športu.