Slovenija

Dobra dva tedna pred začetkom šole, cene šolskih potrebščin v nebo

Petra Rupnik
17. 8. 2013, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Še dobra dva tedna nas ločita do začetka novega šolskega leta. Otroci se šole veselijo, tudi zaradi tega, ker bodo v novo šolsko leto zakorakali z novimi nahrbtniki, zvezki, peresnicami in še marsičim drugim. Prav zadnje pa staršem povzroča največ sivih las, saj tovrstni nujni nakupi močno izpraznijo njihove denarnice.

Najtežje je socialno ogroženim družinam

Slovenski trgovci so pravzaprav že celo poletje pripravljali različne akcijske ponudbe, da bi finančni stres za posamezne družine vsaj malo ublažili in na ta način privabili starše, da šolske nakupe opravijo prav pri njih. Kakšna pa je ponudba za mlade vedoželjneže in predvsem kakšne so cene? Ponudba se od ponudnika do ponudnika močno razlikuje tako po cenah kot najverjetneje tudi po kakovosti. Raziskali smo, kakšne so okvirne cene osnovnih šolskih potrebščin v trgovinah DZS, Mercator in Spar.

Po navedbah Slovenske tiskovne agencije v DZS-ju starši posegajo po kakovostnejših nahrbtnikih, ki se ponašajo z večletno garancijo. Na njihovih spletnih straneh smo pobrskali za cenami, ki imajo izredno širok razpon. Za nahrbtnik boste tako starši odšteli vse od 19,99 evra do 96 evrov ali več. Kot še poudarjajo na DZS-ju, starši posegajo tudi po dražjih in boljših pisalih, rokovnikih in zvezkih. Cene slednjih (osredotočili smo se na črtast zvezek A4) se gibljejo okrog 1,79 evra. 

Za zvezke s trdnimi platnicami pa je treba odšteti tudi do 2 evra več. Kako pa je z zvezki pri Mercatorju in Sparu? V Mercatorju bi za podobne zvezke (črtast A4, 42- do 52-listni) odšteli od 0,89 do 1,37 evra, v Sparu pa okrog 0,95 evra. Vendar so pri slednjem ti zvezki del akcije za imetnike Spar plus kartice, kjer trgovec ponuja komplet osnovnih šolskih potrebščin. Eden najcenejših vsebuje črtni zvezek A4, mapo z elastiko, risalni blok A3, peresnico in nahrbtnik, zanj pa bi odšteli 30,5 evra. Za posamezen nahrbtnik boste v Sparu ošteli od 9,99 evra, pri Mercatorju pa se cene nahrbtnikov gibljejo okrog 30 evrov.

Kako je z akcijami? Kot smo že omenili, Spar ponuja akcijske nakupe kompletov šolskih potrebščin, akcije pa se pri njih začnejo že junija in trajajo do prvih dni novega šolskega leta. Različni akcijski popusti šolskih potrebščin tudi v Mercatorju trajajo celo poletje, vendar pa največ ugodnosti ponujajo zadnjih 14 dni pred začetkom šolskega leta. Ponudba osnovnih šolskih potrebščin (nahrbtniki, zvezki, barvice, flomastri ...) je cenejša tudi do 50 odstotkov. Akcije imajo tudi v DZS-ju, kjer po »super cenah« ponujajo okrog 80 šolskih potrebščin.

Najtežje je v teh dneh pred začetkom novega šolskega leta socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Po Sloveniji zato že potekajo različne dobrodelne akcije. Slovenska Karitas bo tako socialno ogroženim osnovnošolcem pomagala s paketom šolskih potrebščin v vrednosti do 30 evrov, najbolj ogroženim otrokom pa bodo zagotovili bone za nakup delovnih zvezkov. Z lokalnimi akcijami socialno šibkim pomaga tudi Rdeči križ Slovenije.