Kultura

Okrogel jubilej za Roberta de Nira

STA / J.P.
17. 8. 2013, 08.34
Posodobljeno: 13. 5. 2023, 09.03
Deli članek:

Ameriški filmski igralec Robert de Niro danes praznuje 70. rojstni dan. De Niro velja za igralca, ki je s svojimi vlogami v svetu filma pustil neizbrisen pečat.

Wikipedia
Robert de Niro

De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Na filmsko sceno je prodrl z vlogo v filmu Briana de Palme "The Wedding Party" (Poroka) iz leta 1969. Newyorški krog filmskih kritikov je tedaj hipno prepoznal njegove igralske kvalitete. Pet let kasneje je že prejel prvega oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru 2 v režiji Francisa Forda Coppole.

Ob prvi asociaciji nanj marsikdo pomisli na mafijca iz legendarnega Botra, mnogim pa se je v zadnjih letih prikupil tudi kot zaščitniški oče v komedijah iz serije Njeni tastari. 

Naslednjega oskarja, tokrat za glavno vlogo, mu je prinesel Jake La Motta v Pobesnelem biku Martina Scorseseja. Za to vlogo je prejel tudi zlati globus. Pohvali se lahko tudi s številnimi nominacijami za globuse, med drugimi za vlogo Travisa Bickla v Scorsesejevem Taksistu, za Jimmyja Doyla v New York, New York ter za vlogo vietnamskega veterana v filmu Lovec na jelene Michaela Cimina.

Leta 2009 je De Niro za svoje delo prejel nagrado Kennedyjevega centra. V zbirki ima med drugimi tudi nagrado za igro Hollywoodskega filmskega festivala, britansko filmsko nagrado "Stanley Kubrick" ter nagrado "Cecil B. DeMille" za življenjsko delo in prispevek k filmski umetnosti.

De Niru so nagrado prisodili tudi za producentsko delo v njegovi hiši Tribeca Productions za prispevek k filmskemu centru Tribeca, ki ga je leta 1988 ustanovil skupaj z Jane Rosenthal, ter za prispevek k festivalu Tribeca, ki ga je z Rosenthalovo in Craigom Hatkoffom zagnal leta 2001 kot odgovor na teroristične napade na Svetovni trgovinski center.

Kljub častitljivi starosti pa se De Niro še ne poslavlja od filmskega sveta. Nazadnje so ga oboževalci lahko gledali v romantični komediji Velika poroka, dokončanih ali v post-produkciji pa je še več kot pet filmov, v katerih je nastopil, in bodo v kinih predvidoma na ogled še letos ali prihodnje leto.