Slovenija

Zakaj v centru zapirajo lokale?

Gabrijel Toplak
14. 8. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjih dveh letih se je v središču Maribora izpraznilo osem poslovnih prostorov v lasti občine, sedem trgovin pa je bilo ponovno oddanih v najem.

Mediaspeed
V dveh letih praznih osem poslovnih prostorov v lasti občine.

Na mariborski občini poudarjajo, da želijo pomagati podjetnikom v središču mesta, zato so leta 2012 najemnine za vse poslovne prostore, v katerih se opravlja poslovna dejavnost, znižali za 15 odstotkov. Poslovanje v strogem centru štajerske prestolnice je očitno težko, saj trgovine in gostinski lokali pospešeno zapirajo svoja vrata ali menjujejo lastnika. Kot glavni razlog za zaprtje navajajo previsoke najemnine in zmanjšanje kupne moči prebivalstva, zato na mariborski občini razmišljajo, da bi še dodatno znižali najemnine za poslovne prostore v lasti občine.

V gospodarsko interesnem združenju GIZ Stari Maribor, ki združuje gospodarske subjekte in javne zavode v starem mestnem jedru, potrjujejo, da se je v tem letu zaprlo zelo veliko število lokalov v centru Maribora. Direktorica združenja Tatjana Mileta med glavnimi razlogi za takšno stanje vidi pomanjkanje sredstev in projektov za oživitev mestnih trgov in ulic z novimi vsebinami, ki bi bile zanimive za lokalno prebivalstvo in turiste. "Prav gotovo tudi finančna kriza in brezposelnost prebivalstva močno vplivata na potrošnjo in ekonomsko upravičenost poslovanja lokalov," je dodala. Ta trend je zadnje čase najbolj viden na nekoč glavni mestni ulici – Gosposki ulici, na kateri je praznih vedno več lokalov. Med njimi je tudi antikvariat Hram ljubiteljev branja, katerega lastnik je Marjan Miklavčič, ki pravi, da ga je v zaprtje prisilila previsoka najemnina. "Na Gosposki je vedno isti problem, ne glede na to, ali je lokal v občinski ali zasebni lasti, to je previsoka najemnina," je povedal Miklavčič.

A na mariborski občini poudarjajo, da želijo pomagati podjetnikom v središču mesta. "Mestna občina Maribor je leta 2012 najemnine za vse poslovne prostore, v katerih se opravlja poslovna dejavnost, znižala za 15 odstotkov. Letos pa se tudi že pojavljajo razmišljanja o dodatnem znižanju," je pojasnil Bojan Likar iz občinskega sektorja za gospodarjenje s poslovnimi in upravnimi prostori. Kljub vsemu pa so občinski prostori še vedno bolj zanimivi za najem kot tisti v zasebni lasti, saj po zaprtju po navadi kmalu najdejo novega lastnika. Kot pojasnjujejo na občini, se je v zadnjih dveh letih v središču Maribora izpraznilo osem poslovnih prostorov v lasti občine. Vseh sedem trgovin je bilo do danes ponovno oddanih v najem, gostilna pa še vedno čaka na novega lastnika. Gre za nekdaj znano restavracijo na Glavnem trgu, ki je po stečaju Pekarne Blatnik nezasedena od aprila letos. Za poslovno oživitev mestnega jedra je po mnenju Milete ključen razvoj kulturnega turizma. Da je slednje ekonomsko upravičeno, se je med drugim pokazalo med lansko Evropsko prestolnico kulture (EPK), saj se je leta 2012 turistični obisk povečal za 61 odstotkov, po izračunih študije ekonomskih učinkov pa je vsak evro javnih sredstev za EPK proizvedel skorajda 4 evre sredstev v gospodarstvu.

K upadu kupcev v središču mesta je prispevalo tudi odprtje nakupovalnih središč na obrobju. V neposredni bližini središča mesta je Europark, kjer je bilo v prvi polovici letošnjega leta opravljenih za skoraj 3,3 milijona evrov nakupov, kar je 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

 

Mediaspeed
V Europarku je bilo v prvi polovici letošnjega leta opravljenih za skoraj 3,3 milijona evrov nakupov.