Slovenija

Pomoč Italije pri gašenju požara na Primorskem

STA / M.J.
11. 8. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na gori Trstelj, na območju Železnih vrat, je v jutranjih urah izbruhnil večji požar, ki se širi proti vasi Lipa, vendar ta za zdaj ni ogrožena, so za STA potrdili na Centru za obveščanje RS (Cors).

Reuters / K.Š.
S požarom se bori večje število gasilcev in tudi vojaški helikopter (simbolna fotografija)

Več kot 200 gasilcem požar pomagata gasiti dva helikopterja, za pomoč z gasilnimi letali so zaprosili tudi sosednji državi Italijo in Hrvaško. Kot je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, je pas, ki gori, širok okoli 500 metrov. Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer gorelo od 15 do 20 hektarjev površine.

Teren, ki gori, je precej nedostopen, k hitremu širjenju požara pa prispeva tudi rahel veter, ki vleče po pobočju. Gasilcem doslej požara še ni uspelo omejiti. Kljub temu pa po Vendraminovih besedah vas Lipa, ki je od požara oddaljena okrog 400 metrov, trenutno še ni v nevarnosti.

Požar gasijo poklicni in prostovoljni gasilci iz celotne Primorske.

Nekateri mediji sicer poročajo, da naj bi bil po neuradnih informacijah požar podtaknjen.

Na tem območju je velik požar uničeval gozdnato območje že leta 2006. Tedaj so ga z velikim naporom in ob pomoči gasilcev iz celotne države uspeli pogasiti šele po dobrem tednu dni.

Reuters / K.Š.

Reuters / K.Š.