Svet

Štiri žrtve vročinskega vala

STA/M.J.
11. 8. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Japonskem je vročinski val s temperaturami nad 40 stopinj Celzija ta konec tedna zahteval najmanj štiri žrtve, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Reuters

Japonska meteorološka služba je sporočila, da se je živo srebro v mestu Kofu, 100 kilometrov zahodno od Tokia, danes popoldne povzpelo na 40,6 stopinje.   Vremenoslovci so napovedali, da se bodo danes temperature povzpele nad 35 stopinj Celzija v 39 od 47 prefektur. Prebivalce so opozorili, naj pijejo veliko vode in uporabljajo klimatske naprave.

Na Japonskem se je v soboto živo srebro povzpelo na 40 stopinj prvič po avgustu 2007, ko je bil v dveh mestih dosežen rekord 40,9 stopinje Celzija.

V soboto sta na zahodu države zaradi vročinskega udara umrla 84-letna ženska in 66-letni moški, ki sta delala na polju. Še dva smrtna primera zaradi vročine so potrdili danes.

Vročinski val, ki je zajel tudi dele Kitajske, je posledica območja visokega zračnega pritiska nad Pacifikom, ki prekriva večji del japonskega otočja.

Vročinski val v začetku julija je v deželi vzhajajoče sonca zahteval okoli deset življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.