Slovenija

Še malo, pa bo tu!

STA/K.Š.
9. 8. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po izjemno vročem tednu, ko je padlo tudi nekaj vročinskih rekordov, se bo ozračje danes začelo hladiti. Čez dan bo sicer še soparno, temperatura pa bo segla do okoli 36 stopinj.

Lokalne temperaturne rekorde je v tem vročinskem valu, ki je že tretji to poletje, doseglo več mest po državi. Največ jih je padlo v soboto in četrtek, ko je bil tudi najbolj vroč dan, odkar se v Sloveniji meri temperaturo.

Že sredi dneva in popoldne pa se bodo od severa začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ponekod tudi močnejše. Tudi vetrovno bo.

V Cerkljah ob Krki se je tako živo srebro povzpelo na 40,8 stopinje Celzija, s čemer je bila presežena najvišja doslej izmerjena temperatura v Sloveniji. Dosedanja rekordna temperatura je bila 40,6 stopinje Celzija, izmerjena v Črnomlju 5. julija 1950. Rekordi so padli še v šestih krajih, tudi v Ljubljani, kjer so izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Stanje ob 8h zjutraj
Temperaturni rekordi so bili izmerjeni še v Mariboru, kjer se je živo srebro povzpelo do 39,6 stopinje Celzija), v Celju, kjer se je ustavilo pri 39,7 stopinje, Kočevju, kjer je termometer pokazal 37,9 stopinje, Lescah, kjer se je segrelo do 36,4 stopinje, Postojni, kjer je bilo največ 36,5 stopinje, in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

Z današnjim dnem pa se obdobje izjemno visokih temperatur po napovedih Arso končuje. Čez dan bo sicer temperatura ponekod še presegla 35 stopinj Celzija, zaradi sopare pa bo še vedno velika toplotna obremenitev. Popoldne se bodo ponekod že pojavile padavine, deloma nevihte, ki bodo zvečer in v noči na soboto prehodno zajele vso državo. V soboto bo dež ponehal in zjasnilo se bo.

V prihodnjem tednu naj bi dnevna temperatura po trenutnih izračunih Arsa ostala pod 30 stopinjami Celzija. V torek pa se obeta tudi nekaj dežja oz. neviht.