Slovenija

Vlada in Policijski sindikat o podpisu stavkovnega sporazuma

STA / J.P.
29. 7. 2013, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če bo sporazum za strani sprejemljiv, v torek sledi formalni podpis in tudi zaključek stavke PSS.

Mediaspeed
PSS je sicer v stavki od januarja letos.

Vlada in svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) bosta danes odločala o pristopu k podpisu stavkovnega sporazuma, ki so ga po več kot šest mesecev trajajoči stavki dela policistov in tednu dni intenzivnih pogajanj parafirali minuli konec tedna.

Sporazum so predstavniki vlade, ministrstva za notranje zadeve, vrha policije in omenjenega sindikata parafirali v petek. Takrat je minister za notranje zadeve Gregor Virant pojasnil, da obe strani računata na to, da bo potrditev zagotovljena. Vlada bo vsebino sporazuma obravnavala na današnji dopisni seji, minister pa po pogovoru s premierko Alenko Bratušek zagotavlja, da bo sporazum "skoraj zanesljivo sprejet".

PSS je sicer v stavki od januarja letos. Če se bo ta v torek končala, bo zagotovljen socialni mir, glavna vprašanja pa rešena, je dejal minister. Sporazum je po njegovih besedah razumen kompromis, ki ne posega v enoten plačni sistem.

O podrobnostih sporazuma s PSS pogajalci pred torkom ne želijo govoriti, je pa Virant povedal, da se ključni del nanaša na zagotovitev določenih sredstev za plačilo povečanega obsega dela v policiji. Ta rešitev bi pomenila 1,8 milijona evrov finančnih posledic za proračun na letni ravni.

Tudi na strani pogajalcev sindikata je po oceni njegovega predsednika Radivoja Uroševiča v petek prevladala ocena, da se je vladna stran približala osnovnim stavkovnim zahtevam sindikata. Sicer je res, kot pravi, da so nekatere rešitve opredelili in zapisali drugače, a glavni namen je bil zagotovitev stabilnosti pri kadrih in ustrezno vrednotenje opravljenega dela. Zadnjo besedo bodo imeli člani sveta PSS. Če se bodo odločili za pristop k podpisu sporazuma, se bo s tem zaključila tudi stavka sindikata.