Slovenija

Vročina še ne bo popustila, do 38 stopinj Celzija

A.M. / ARSO
27. 7. 2013, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ponoči in jutri bo pretežno jasno. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 32 do 38 stopinj C.

Thinkstock
Poskrbite za senco!
V ponedeljek bo sončno in zelo vroče. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Zvečer in v noči na torek bodo predvsem v severni Sloveniji možne krajevne nevihte. V torek in v sredo bo pretežno jasno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V notranjosti Slovenije bo vročina nekoliko popustila.
Do vključno ponedeljka bo velika toplotna obremenitev. V torek bo, razen na Primorskem, vročina popustila. Predvsem na Primorskem je velika nevarnost požarov v naravi.

V Ljubljani je v nedeljo za pričakovati 37 stopinj Celzija, v Beli krajini in Brežiško-krški kotlini pa bo lahko tudi 38 stopinj Celzija.

Zdravniki svetujejo, naj v času vročine dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Odsvetovano je uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in velike količine sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Prav tako je priporočljiva uporaba sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Zunanje fizične aktivnosti je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost.