Slovenija

Vlada in del policistov danes brez končnega dogovora

STA / J.P.
22. 7. 2013, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogajalci vlade in Policijskega sindikata Slovenije (PSS) danes niso dosegli konkretnega dogovora, s pogajanji nadaljujejo v torek.

Mediaspeed
V iskanju kompromisa.

Notranji minister Gregor Virant je za STA dejal, da so dosegli napredek in da računa na uspešen zaključek pogajanj, predsednik PSS Radivoj Uroševič pa je poudaril, da bodo pri določenih stavkovnih zahtevah vztrajali.

Kot je po pogajanjih za STA pojasnil Virant, vladna stran računa na dogovor in prekinitev stavke PSS, kaj bolj natančnega oziroma vsebinskega pa da v tem trenutku še ni mogoče povedati.

Po Uroševičevih besedah tudi v sindikatu sproti vrednotijo predloge, ki so na mizi, pogajanja pa tečejo naprej. Ob tem je poudaril, da si v PSS želijo in bodo "vztrajali do konca" pri določenih stavkovnih zahtevah kot tudi pri tem, da se zadeve zaključijo z nekim konkretnim in kakovostnim stavkovnim sporazumom. "Kaj več bo verjetno znano v prihodnjih dneh," je dodal.

V skladu z današnjo odločitvijo sveta PSS je sicer sprva za minuli petek napovedana zaostritev stavkovnih aktivnosti preložena do trenutka, ko bodo "ali trčili ob zid, ki se mu reče nerazumevanje", ali pa ko bodo člani sveta ocenili, da je izpogajan sporazum zadosten za zaključek stavkovnih aktivnosti.

Predstavniki vlade in sindikata so sicer tudi na današnja pogajanja odšli brez besed, saj so se že na četrtkovem sestanku dogovorili, da do nadaljnjega javnosti ne bodo razkrivali podrobnosti pogovorov, da si na ta način ne bi oteževali položaja v pogajanjih.

Uroševič je že minuli teden povedal, da je težko reči, s čim bi bili v sindikatu zadovoljni, saj se s predstavniki vlade pogajajo o celotnem svežnju ukrepov. Kljub preložitvi izvajanja zaostrenih stavkovnih aktivnosti pa Uroševič dopušča možnost, da se za to odločijo kdaj pozneje. Sindikat je sicer v stavki od januarja letos.

Policisti so namreč minuli ponedeljek napovedali zaostritev stavke, ker da vlada ne izpolnjuje rešitev iz sporazumov, podpisanih leta 2010 in leta 2012. Zaostrena stavka bi se po navedbah sindikata najbolj poznala na mejnih prehodih, kjer bi poostrili nadzor.