Slovenija

V Surovini verjamejo v naglo sanacijo po požaru

STA
22. 7. 2013, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Požar v mariborskem podjetju Gorenje Surovina je po besedah direktorja Jureta Fišerja v večjem delu tik pred tem, da ga popolnoma obvladajo.

O vzroku še ni želel ugibati, je pa zavrnil očitke o domnevni pomanjkljivi požarni varnosti objekta. Prav tako še ni ocenjena škoda, s tem da direktor verjame, da ne bo usodna za obstoj podjetja.

Požar, ki je izbruhnil v nedeljo okoli 13. ure, je uničil dve tretjini industrijske hale, kjer poteka zbiranje in predelava odpadkov, ter sončno elektrarno, ki je bila na strehi hale. "V tem trenutku ne znamo oceniti, kaj je privedlo do požara," je v današnji izjavi za medije povedal Fišer. Več naj bi bilo znanega tekom preiskave v prihodnjih dneh, vsakršno ugibanje pa bi bilo po njegovem mnenju preuranjeno.

Na območju je še vedno 20 do 30 gasilcev, ki gasijo še vedno tleče dele hale in bližnje deponije, kamor se je požar ponoči razširil. Fišer ocenjuje, da jim bo ogenj uspelo pogasiti do konca današnjega dne, zatem pa bo nad območjem bdela nočna straža, da ne bi znova zagorelo.

V družbi škodo še ocenjujejo. Po ocenah direktorja je škoda velika, a naj ne bi usodno vplivala na usodo podjetja s skupno 330 zaposlenimi. "Računamo, da bomo škodo lahko kmalu sanirali," je dejal. "Poskušali bomo čim prej zagotoviti normalen delovni proces, da bi lahko obdržali vse zaposlene in nevtraliziral škodo, ki je nastala."

V obratu, ki ga je prizadel požar, je sicer zaposlenih 111 ljudi, s tem da so imeli v nedeljo prosti dan. Kljub temu so številni po besedah direktorja takoj prihiteli na pomoč gasilcem in k sreči ni bil nihče izmed zaposlenih poškodovan.

Župan Andrej Fištravec je ob tem spomnil, da je bila pravzaprav "sreča v nesreči", da požar ni zajel tehnološko zahtevnejše opreme, s čimer bi bila povzročena škoda še večja.

Fišer je s tem zavrnil kritike gasilcev o težavah pri pridobivanju nujnih informacij od pristojnih služb v podjetju. Prav tako je zanikal očitke o domnevni nezadostni požarni varnosti objekta. Kot je dejal, je na območju 45 hidrantov, ki so redno pregledani in vzdrževani, prav tako redno skrbijo za dostopne poti, pri čemer pa dopušča možnost, da se je pri soočanju s požarom na poti znašla kakšna ovira. Po besedah Fišerja ni točna niti informacija, da je to že tretji požar v Surovini v zadnjih petih letih.

"Spoštujemo vse okoljevarstvene standarde," je zatrdil in spomnil, da se na tej lokaciji izvaja predelava odpadkov že okoli 60 let. Količina odpadkov naj bi bila znotraj dovoljene kvote, čeprav so v zadnjem času imeli nekaj zamud pri izvozu na Madžarsko. V odpadkih, ki so goreli, po besedah Fišerja ni nič takšnega, kar bi resno ogrožalo okolje.