Slovenija

V petek se bomo 'cvrli'

STA / J.P.
22. 7. 2013, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V prihodnjih dneh bodo najvišje dnevne temperature po podatkih Agencije RS za okolje ponekod dosegle do 32 stopinj, v petek tudi do 34 stopinj Celzija.

Thinkstock
Temperature do 34 stopinj Celzija

Ker lahko visoke temperature povzročijo tudi nevšečnosti za zdravje, na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS med drugim svetujejo pitje tekočine in zadrževanje v zaprtih in hlajenih prostorih.

Pri daljši izpostavljenosti visokim temperaturam se lahko pojavijo različne zdravstvene težave, in sicer kožni izpuščaji, utrujenost, vročinski krči, motnje zavesti, vročinska izčrpanost ter tudi vročinska kap, je zapisano na spletni strani IVZ.

Visoke temperature po njihovih podatkih pogosteje prizadenejo zdravstveno ogrožene skupine ljudi, kamor spadajo otroci do četrtega leta starosti, starejši od 65 let, kronično bolni, ki se zdravijo z določenimi zdravili, ljudje z duševnimi motnjami, ljudje s čezmerno telesno težo ter ljudje, ki opravljajo delo na prostem.

Na inštitutu so dodali, da nastanek vročinskih stanj pospešujejo izguba telesne tekočine, uporaba nekaterih zdravil in akutna ter kronična obolenja. Med akutna obolenja spadajo driska, vročina, infekcije in kožne opekline, med kronična pa duševna prizadetost, zvišan krvni pritisk in debelost.

V času vročine na IVZ zato svetujejo, da ljudje dnevno spijejo vsaj dva litra tekočine, in sicer brezalkoholne pijače, najbolje vode. Količino je treba prilagoditi stopnji potenja, so zapisali na inštitutu in dodali, da stopnjo hidracije najbolje zaznamo z občutkom za žejo in pogostostjo uriniranja. Odsvetujejo pa uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in veliko količino sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. "Ne uživajte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče," so dodali.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. "Če doma ali v službi nimate klimatskega hlajenja, pojdite v nakupovalni center ali knjižnico - tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri vzdrževanju normalne telesne temperature v vročini," svetujejo na IVZ in dodajajo, da se ljudje doma lahko hladijo s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Na IVZ svetujejo tudi uporabo sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Med napotke za ravnanje v času visokih temperatur so na IVZ zapisali tudi, da se ne sme nikoli nikogar puščati v parkiranem zaprtem avtomobilu. Zunanje fizične aktivnosti je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost. "V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč," so še zapisali.