Slovenija

RTV ju je izbrisal

Sonja Javornik
10. 7. 2013, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bodo novinarji v Sloveniji poslej poročali samo še po navodilih politike ali kaj, se sprašujeta Uroš Slak in Bojan Traven, ki jima je ta petek urednica Ksenja Horvat kar po telefonu sporočila, da si je direktor TVS Janez Lombergar premislil in da oddaje Pogledi Slovenije kljub dogovoru ne bo.

Mediaspeed
Bojan Traven in Uroš Slak sta izgubila oddajo Pogledi Slovenije.

Uroš Slak in Bojan Traven sta namreč za oddajo Pogledi Slovenije sklenila triletno pogodbo, ki je potekla letos poleti, zato sta se pred kratkim dogovorila za podaljšanje do novega leta. Aneks k pogodbi, ki je poleg uvrstitve oddaje v jesensko shemo predvidel tudi mesec dni neplačanega dopusta za oba avtorja in odpoved nagradi, bi morali podpisati 1. avgusta.

»Pri tem ni dvoma, da je ta nenadna in nepričakovana odločitev politična. Kajti v zadnji oddaji smo razkrivali, kako je prišlo do tihega soglasja izvršne veje oblasti do prodaje Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću ...« sta med drugim zapisala v dopisu svetnikom TVS Slak in Traven.

»Oddaja ima izjemno gledanost med visoko izobraženimi gledalci in je ena izmed najbolj gledanih informativnih oddaj slovenskih televizij. Zato je jasno, da je napoti različnim interesnim, vplivnim in političnim skupinam – in to vsakokrat drugim, kar je za naju dokaz, da delava pošteno, profesionalno, a vendarle drzno in včasih tudi provokativno,« sta še razložila avtorja oddaje, ki sta se odločila o ukinitvi spregovoriti javno, saj sta prepričana, da je takšna odločitev za slovensko novinarstvo usodna, saj bodo novinarji tako še bolj previdni, da ne bi na podoben način končali kariere.

To pa seveda pomeni, da bo informiranost slovenske javnosti še bolj politično vodena. »Prva stvar, ki mi je prišla na misel, ko sem izvedel za odločitev, so bile zaključne besede Marka Goloba, nekdanjega namestnika direktorja AUKN, ki jih je izrekel v oddaji o Mercatorju, da to pomeni začetek konca demokracije v Sloveniji. Takrat so se mi zdele besede nekoliko patetične ali celo napihnjene, a prva konkretna posledica je že tu ...« je posebej za naš časopis povedal Bojan Traven.