Slovenija

Policisti so motoristom izrekli 102 sankcij

STA / S.R.
8. 7. 2013, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti so pretekle dni v času poostrenih nadzorov nad motoristi ustavili in kontrolirali 1213 voznikov motorjev in izrekli 102 sankciji.

Dolenjski list
Policisti so izrekli 10 sankciji.

Odredili so 499 preizkusov alkoholiziranosti, 16 strokovnih pregledov, šest voznikov pa je preizkus odklonilo. V 23 primerih je bil rezultat preizkusa nad dovoljeno mejo, so sporočili iz policije. Katere kršitve so prevladovale v tem poostrenem nadzoru, na Generalni policijski upravi podatkov še nimajo. Glede na podatke iz preteklih nadzorov pa ugotavljajo, da so najpogostejše kršitve neuporaba varnostnih čelad, prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola in tehnična neizpravnost vozil.

Če policist ugotovi, da motorno vozilo ni tehnično brezhibno, vozilo tudi izloči iz prometa. Ob pogojih iz zakona o motornih vozilih pa lahko odredi tudi izredni tehnični pregled ali tehnično službo. V času te akcije policisti niso odredili tehničnega pregleda, so pa v času nadzora izločili osem motorjev.

Poostren nadzor nad motoristi so policisti po vsej državi izvajali od petka do nedelje. Poostreno so nadzorovali predvsem hitrost, psihofizično stanje voznikov, tehnično ustreznost motorjev in uporabo varnostne čelade. S prihajajočo turistično sezono, še posebej pa preko vikenda se pričakuje večje število motoristov na cestah, z gostoto prometa pa se poveča tudi možnost za nastanek prometne nesreče.

Letos je na slovenskih cestah umrlo že 15 motoristov, večini nesreč botruje prehitra vožnja.