Slovenija

Kriminalisti preiskovali odtekanje državne pomoči v hčerinsko družbo

STA / S.R.
8. 7. 2013, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Murskosoboški kriminalisti so danes preiskovali sume storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti v tekstilnem podjetju Aha Mura, v Ljubljani pa so obiskali tudi solastnico družbe Mojco Lukančič.

Facebook

Kriminalisti so po njenih besedah preiskovali sume odtekanja državne pomoči v hčerinsko družbo Aha Mura Prvi maj. Lukančičeva je za STA pojasnila, da so kriminalisti zjutraj prišli na njen dom, kjer so vzeli osebni računalnik, rokovnik in mapo z dokumenti. Obiskali so tudi družbo Aha Mura, ki jo leta 2011 kupila s partnerjem Nigelom Buxtonom, ob nakupu pa sta prejela 5,8 milijona evrov državne pomoči za ustvarjanje novih zaposlitev.

Kriminalisti so danes preiskovali uporabo te pomoči oz. sume, da naj bi bila dva milijona evrov od državne pomoči uporabljena za hčerinsko družbo Aha Mura Prvi maj, ki deluje v Srbiji. Lukančičeva je zanikala, da bi bila pomoč uporabljena netransparentno, takšni očitki pa so po njenem mnenju "absurdni". "Ničesar ne skrivamo, kar delamo, pa delamo z dobrimi nameni," je poudarila.

Pojasnila je, da je kriminalistom omogočila ogled in zaseg vse potrebne dokumentacije, ob tem pa je poudarila, da si sama tudi v najbolj črnem scenariju ni znala predstavljati, da bi do tega lahko prišlo. Vsa podjetja v skupini, kot tudi ona in njen partner, namreč jamčijo za posojila pri NLB, prav pa je tudi sama osebno porok za državno pomoč, zato se ji zdi nerazumljivo, da je "v zahvalo za vlaganje v socialno podjetje" dobila kriminalistično preiskavo.

Prihodnost podjetja bo sicer po njenih besedah odvisna od pametnega obnašanja vseh vpletenih, tudi države in bank. "Dejstvo je, da posle imamo, državo pa že sedem mesecev prosimo, naj nam pomaga z nepovratnimi sredstvi," je poudarila. Po nedavnem odpuščanju je v družbi Aha Mura zaposlenih še 1250 delavcev, Lukančičeva pa je zagotovila, da je dela zanje dovolj. Ob tem je poudarila, da bo prihodnost družbe odvisna tudi od ugleda same družbe, ki pa s preiskavami gotovo ne narašča.

Vlada je sicer aprila 2011 sprejela sklep o finančni spodbudi podjetju AHA Moda, ki je nameravalo z nakupom podjetja Mura in partnerji v dveh letih v pomurski regiji odpreti 920 novih delovnih mest. Vrednost investicije je znašala 19 milijonov evrov, vlada pa je podjetju AHA Moda, katerega soustanovitelj je britanska družba Buxton Invest Limited, namenila 5,8 milijona evrov v dveh letih, kar je predstavljalo 30 odstotkov vrednosti investicijskega projekta.

Ker pa družba Aha Mura z odpuščanjem ne bo izpolnjevala pogodbe z državo, po kateri mora zaradi subvencije v višini 5,8 milijona evrov 1530 delavcev zaposlovati pet let, predlagajo, naj jim država odškodnino odpiše zaradi bistveno spremenjenih razmer na trgu in s tem poslovanja.