Slovenija

Egiptovska vojska svari pred maščevanjem

STA / S.R.
5. 7. 2013, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovska vojska je pred za danes napovedanimi množičnimi protesti islamistov pozvala k spravi in posvarila pred maščevalnimi napadi po strmoglavljenju predsednika Mohameda Mursija.

Reuters

Med podporniki in nasprotniki Mursija je v četrtek izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih več deset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nasilje je izbruhnilo v provinci Šakrija v delti Nila le nekaj ur zatem, ko je kot začasni predsednik države prisegel predsednik egiptovskega vrhovnega sodišča Adli Mansur. Do spopadov, v katerih je bilo uporabljeno kamenje in zračne puške, je bilo ranjenih več ljudi.

Vojska je na spletnem družbenem omrežju Facebook objavila izjavo, v kateri piše, da bi se morali izogniti "izrednim in avtokratskim ukrepom proti kateri koli politični skupini". "Oborožene sile verjamejo, da odpuščajoča narava Egipčanov in večne vrednote islama ne dovoljujejo maščevanja in zlobe," so še zapisali.

V nasprotju z izjavami pa je vojska že v četrtek pridržala predsednika Mohameda Mursija in več drugih vidnih članov Muslimanske bratovščine. Zaradi suma odgovornosti za poboje protestnikov je bil aretiran vrhovni voditelj bratovščine Mohamed Badie, med pridržanimi pa je tudi nekdanji vodja gibanja Mohamed Mehdi Akef.

Nek vir iz pravosodnih vrst je pojasnil, da bodo člane bratovščine, tudi Mursija, v ponedeljek pričeli zasliševati zaradi "žaljenja pravosodja". Pojasnila na to temo bodo terjali tudi od predsednika stranke Muslimanske bratovščine Svoboda in pravičnost Mohameda Sada el Katatnija.

Mursiju in 35 drugim voditeljem Muslimanske bratovščine je egiptovska vojska tudi prepovedala potovanja.

Strmoglavljenji egiptovski predsednik je v posnetem govoru, objavljenem nekaj ur po njegovem pridržanju, podpornike pozval, naj branijo njegovo legitimnost, ki izvira iz volitev.

Zavezništvo islamističnih strank in gibanj v Egiptu, med njimi Muslimanska bratovščina, je tako za danes pozvalo k "mirnim protestom" po za muslimane tradicionalnih petkovih molitvah. Na protestih bodo obsodili državni udar, ki ga je po njihovem mnenju izvedla vojska.

Nacionalno zavezništvo v podporo legitimnosti, kakor so se poimenovale omenjene skupine, je pozvalo k shodom po vsej državi v znak protesta "proti legitimnosti vojaškega udara in v podporo legitimnosti predsednika Mursija".

Do napadov, v katerih je umrl egiptovski vojak, pa je danes zjutraj že prišlo na egiptovskem polotoku Sinaj. Islamistični borci so z raketami in strelnim orožjem napadli več vojaških kontrolnih točk in policijsko postajo. Še dva vojaka sta bila ranjena.