Svet

Islamisti po udaru v Egiptu pozivajo k protestom

STA / S.R.
5. 7. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zavezništvo islamističnih strank in gibanj v Egiptu, med njimi Muslimanska bratovščina v sredo strmoglavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, je pozvalo k mirnim protestom po današnjih za muslimane tradicionalnih petkovih molitvah.

Reuters
Islamisti pozivajo k mirnim protestom.

Na protestih bodo obsodili državni udar, ki ga je po mnenju islamistov v Egiptu izvedla vojska. Nacionalno zavezništvo v podporo legitimnosti, kakor so se poimenovale omenjene skupine, je pozvalo k shodom po vsej državi v znak protesta "proti legitimnosti vojaškega udara in v podporo legitimnosti predsednika Mursija".

Privrženci Mursija so se zbirali tudi v minulih dneh, a v občutno manjšem številu od njegovih nasprotnikov. Tudi v četrtek po zamenjavi na čelu države so med drugim vztrajali v soseski Nasr City v prestolnici Kairo. Ves čas so bili sicer pod budnim očesom vojske in obkroženi z oklepnimi vozili. V minulih dneh je namreč med privrženci in nasprotniki Mursija večkrat izbruhnilo nasilje, ki je terjalo tudi več življenj.

Potem ko je egiptovska vojska v sredo zvečer odstavila Mursija in zamrznila ustavo, je v četrtek kot začasni predsednik države prisegel predsednik egiptovskega vrhovnega sodišča Adli Mansur. Ta naj bi z "blagoslovom" vojske skupaj z vlado narodne enotnosti vodil državo do novih volitev.

Mursija je vojska medtem v sredo "preventivno" pridržala, v četrtek sta sledili še aretaciji voditelja Muslimanske bratovščine Mohameda Badieja in njegovega prvega namestnika Kairata El Šaterja.

Dogajanje v Egiptu je po svetu naletelo na različne odzive. Iz ZDA, EU ter še bolj iz Rusije in Kitajske so sicer prihajali pozivi k čim hitrejši obnovi demokracije v Egiptu, ki pa jih očitno niso spremljale obsodbe odstavitve Mursija.