Slovenija

Sredstva se znižujejo skoraj vsem ministrstvom

STA / S.R.
2. 7. 2013, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V DZ se začenja obravnava predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Poslanke in poslanci naj bi o njem odločali na zasedanju, ki se bo začelo 9. julija.

Reuters

Pred tem pa se morajo do predloga opredeliti matična delovna telesa. Prvi štirje odbori se bodo na to temo sestali danes.O predlogu rebalansa bodo tako danes na nujnih sejah razpravljali odbori za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje; za kulturo; za notranje zadeve, za javno upravo in lokalno samoupravo; ter za obrambo.

S predlogom rebalansa je vlada načrtovani primanjkljaj zvišala z dobre milijarde na 1,5 milijarde evrov. Sredstva se znižujejo skoraj vsem ministrstvom, kar bodo odbori za posamezne resorje pretresali danes.

Zmanjšanje porabe je predsednica vlade Alenka Bratušek po sprejetju rebalansa na vladi pojasnila z besedami, da je bil proračun za leto 2013 načrtovan povsem nerealno. To po njenih besedah dokazuje tudi podatek, da je proračunski primanjkljaj že do konca maja dosegel 1,1 milijarde evrov, kar je 130 milijonov evrov več od načrtovanega za celo leto.

Predlog rebalansa je minuli teden že obravnaval tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS). Sindikati pa so med drugim imeli pomisleke glede načrtovanega zmanjšanja sredstev za infrastrukturo in reševanja bank.