Slovenija

Bratuškova je bila le malomarna

STA / S.R.
1. 7. 2013, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Senat Fakultete za družbene vede (FDV) je sprejel sklep o ustavitvi postopka za odvzem znanstvenega naslova predsednici vlade Alenki Bratušek, so sporočili s FDV.

Reuters
Magisterij ni plagiat.

Kot so zapisali, je komisija za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva namreč ugotovila, da njeno magistrsko delo ni plagiat.

FDV je 5. marca od Komisije za preprečevanje korupcije prejela prijavo v zvezi s sumom plagiatorstva pri magistrskem delu premierke Bratuškove. Senat univerze je sklep o začetku postopka za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva sprejel 8. aprila, za vodenje postopka pa pooblastil Milana Brgleza. Po pooblastilu senata je dekan Bojko Bučar imenoval komisijo za presojo pogojev za odvzem znanstvenega naziva v sestavi Slavko Splichal, Mirjana Ule in Franc Mali.

Postopek je senat danes ustavil, saj je omenjena komisija presodila, da pogoji za odvzem znanstvenega naziva ne obstajajo.

Kot pojasnjujejo na FDV, je Bratuškova v svoji magistrski nalogi avtorska dela drugih avtorjev sicer navajala v nasprotju z danes uveljavljenimi načini citiranja. Vendar pa "na podlagi kritičnega ovrednotenega zbranega gradiva in virov ni mogoče strokovno in znanstveno presoditi, da naloga v pomembnem delu ni rezultat njenega lastnega dela".

Poglavitni očitek, da naj bi bil del magistrske naloge prepisan iz vladnih gradiv, ki niso bila navedena med viri, predstavljen pa kot lasten prispevek avtorice, drži v delu, ki zadeva necitiranje vladnih gradiv, pišejo na FDV. Vendar pa iz tega po njihovi oceni ni mogoče izpeljati sklepa, da si je prilastila tuje delo. Iz dokumentacije namreč izhaja, da je bila Bratuškova (so)avtorica teh gradiv.

Ne glede na to bi Bratuškova seveda morala gradiva navesti med uporabljenimi viri in jih ustrezno citirati v besedilu naloge. Vendar pa "ta malomarnost ne more biti zadosten razlog za odvzem magistrskega naziva", menijo na FDV. Prav tako sta obseg in vsebinski pomen spornega dela besedila po oceni fakultete v primerjavi s celotnim besedilom magistrske naloge premajhna za takšno sankcioniranje.

Tudi zaradi drugih ugotovljenih nepravilnosti pri citiranju, povzemanju in uporabi virov bi bil ukrep odvzema magistrskega naziva zaradi zagrešene malomarnosti nesorazmeren glede na težo in posledice storjenega dejanja, pojasnjujejo na FDV. Obenem poudarjajo, da so bila fakultetna pravila za pisanje diplomskih in seminarskih nalog "v času, ko je nastal njen magisterij, precej bolj ohlapno zapisana, kot pa so danes".

Obravnavani primer torej po njihovi oceni "v nobenem pogledu ni plagiat" ali akademsko prisvajanje rezultatov tujega dela. S sklepom Senata FDV o ustavitvi postopka je zadeva zaključena, dodatna pojasnila pa bo fakulteta javnosti posredovala na popoldanski novinarski konferenci, so še zapisali na FDV.