Slovenija

Nov način elektronskega poslovanja z izvajalci zdravstvenih storitev

STA/M.J.
28. 6. 2013, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za izvajalce zdravstvenih storitev in dobavitelje medicinskih pripomočkov uvedel nov način elektronske izmenjave podatkov za obračun opravljenih zdravstvenih storitev in izdanih materialov.

Thinkstock

S tem ukinjajo del papirnega poslovanja med izvajalci in ZZZS, so sporočili iz zavoda. Prva ključna sprememba, ki jo prinaša nov način izmenjave podatkov, so obračunski dokumenti za vse vrste storitev, ki vključujejo podrobne obračunske podatke o opravljeni storitvi oz. izdanem materialu in ne le za nekatere vrste storitev kot v preteklosti. Kot drugo pa pri ZZZS navajajo prednost izmenjave podatkov, ki je v celoti elektronska, s čimer se ukinja sedanje delno papirno poslovanje med izvajalci in ZZZS.

Namesto elektronske pošte in starejšega e-poštnega sistema se podatki po novem izmenjujejo na dva sodobna načina, ki ju izbere vsak izvajalec oz. dobavitelj sam. Prvi je izmenjava prek informacijskega sistema ZZZS, kjer gre za neposredni dostop do podatkov. Ta način lahko izvajalci in dobavitelji v celoti vključijo v njihov interni informacijski sistem.

Druga možnost pa je izmenjava prek spletnega portala. Vzpostavitev tega portala prinaša nov komunikacijski kanal med izvajalci in dobavitelji ter ZZZS s pomočjo katerega ZZZS izvajalcem in dobaviteljem posreduje tudi podatke cenikov, podatke za pripravo obdobnih obračunov, v bodoče pa ga bodo uporabljal tudi za izmenjavo drugih vsebin.

V nov način izmenjave podatkov so se uspešno in v celoti vključili vsi izvajalci in dobavitelji, med njimi tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana kot največji izvajalec. Tako pri največjih izvajalcih kot tudi pri manjših se je ponovno izkazalo, da je za uspešno uvedbo večjih informacijskih rešitev ključna dejanska podpora vodstva, poudarjajo na ZZZS in dodajajo, da nov sistem deluje zanesljivo in stabilno.

Z uvedbo novosti ZZZS izpolnjuje razvojne cilje in zahteve računskega sodišča glede pridobivanja in preverjanja podatkov o opravljenih storitvah za vsako zavarovano osebo. S tem bo mogoče zagotoviti večjo transparentnost porabe namenskih sredstev zdravstvenega zavarovanja, kar je v razmerah gospodarske krize še posebej pomembno, so še zapisali pri ZZZS.