Svet

Napadalcu grozi smrtna kazen

STA / S.R.
28. 6. 2013, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna porota je v četrtek potrdila vseh 30 točk obtožnice, ki jo je sestavilo tožilstvo proti Džoharju Carnajevu zaradi bombnega napada na bostonskem maratonu 15. aprila, obstreljevanja s policijo, umora policista ter drugih zločinov.

Reuters
Džoharju Carnajevu za napada na maratonu grozi smrtna kazen.

Motiv za dejanja naj bi bil islamski ekstremizem, Carnajevu pa grozi smrtna kazen. 19-letni Džohar Carnajev je že vse od sredine aprila v priporu. Obtožen je, da je napad izvedel s svojim starejšim bratom, 26-letnim Tamerlanom. Napad sta na cilju bostonskega maratona izvedla z dvema doma izdelanima bombama iz ekonom loncev, ki sta ubili tri, ranili pa več kot 250 ljudi.

Tri dni kasneje sta brata Carnajev ubila policista na univerzitetnem kampusu. V obstreljevanju s policijo je bil nato Tamerlan ubit, Džoharja pa so ujeli ranjenega, ko se je skrival v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona. Džohar se bo na sodišču z obtožnico soočil 10. julija.

Obtožnica trdi, da je Džohar navodila za izdelavo bomb našel na spletni strani Al Kaide, po internetu pa je zbiral tudi razne prispevke o mučeništvu in sveti vojni. V čolnu, kjer se je skrival pred aretacijo, je napisal, da ZDA pobijajo nedolžne civiliste po svetu in ni mogel prenesti, da se zlo ne kaznuje. To naj bi bil motiv za pobijanje civilistov v ZDA, tožilstvo pa ne namiguje na širšo zaroto.

Džoharju Carnajevu grozi smrtna kazen zaradi uporabe orožja za množično pobijanje, umora policista in treh žrtev bombnih napadov. Bremenijo ga tudi obstreljevanja s policijo, ugrabitve voznika z avtomobilom in nekaterih drugih dejanj. Niso pa mu naprtili odgovornosti za smrt brata Tamerlana. Ta je umrl po obstreljevanju s policijo, vendar pa ga je brat povozil z avtomobilom med begom.