Slovenija

Študenti zelo nezadovoljni s ponudbo študentske prehrane

STA / S.R.
27. 6. 2013, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študentska organizacija Slovenije želi s projektom Jem zdravo - študiram s polno paro! spodbuditi študente k zdravemu načinu prehranjevanja in jih ozavestiti o velikem pomenu uravnotežene prehrane.

Šou LJ
Študentje informatorji so razdelili tudi tono in pol jabolk.

V ta namen bo v kratkem na portalu Jem zdravo objavljena e-publikacija za študente, kot pomoč pri načrtovanju zdravih obrokov. Študentska organizacija projekt vodi v sodelovanju Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem in študentov dodiplomskega študijskega programa prehransko svetovanje - dietetika ter podiplomskega magistrskega študijskega programa dietetika.

Študenti so z vidika prehranjevanja posebna populacija, je za STA povedala samostojna strokovna delavka za splošne zadeve na primorski univerzi Maja Šumanski Petrović. Zaradi njihovih psihofizičnih potreb in potreb po vzdrževanju daljše sposobnosti koncentracije je ravno pravilno prehranjevanje zelo pomemben vidik uspešnega študentskega življenja.

Zaradi napornih študijskih obveznosti se hitro pozabi na primerno časovno in količinsko razporejeno prehrano, ko naj bi zaužili tri glavne in dva premostitvena obroka. Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma in so dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.

"Kot so ugotavljali pri pripravi publikacije, so študenti zelo nezadovoljni z izbiro ponudbe študentske prehrane, sami pa zaradi študijskih obveznosti nimajo dovolj časa za pripravo zdrave prehrane. Zato upamo, da jim bo ta publikacija v pomoč," je dejala Šumanski Petrovićeva.

Študenti Prehranskega svetovanja - dietetike so v e-publikaciji s pomočjo mentoric Tamare Poklar Vatovec in asistentke Tadeje Jakus zbrali koristne napotke glede pravilnega prehranjevanja. Sestavili so varovalne jedilnike za kosila, tako za študente kot za študentke. Predstavljena sta dva primera izračuna celodnevnih energijskih potreb pri različni stopnji gibalno-športne aktivnosti.

Avtorji publikacije želijo z izdajo publikacije spodbuditi zdrav način prehranjevanja študentov ter motivirati gostinske ponudnike k pripravi in ponudbi zdravih obrokov kosil.

Publikacija je od danes dalje na voljo na spletnih straneh Študentske organizacije Slovenije in Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem.