Slovenija

Bo plinovod uničil slovenski biser?

Carmen Leban
21. 6. 2013, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skozi eno naših najlepših dolin nameravajo speljati plinovod, na katerega se domačini ne bodo mogli priključiti.

Andrej Križ
Ali nismo sposobni braniti svojih naravnih biserov?

Kako lepa je Kranjska Gora z okoliškimi dolinami, vemo tako Slovenci kot tisti tujci, ki so to območje kadarkoli obiskali in se vedno znova vračajo. Naravni biser, ki navdušuje tako poleti kot pozimi, pa tistim, ki jim je na prvem mestu kapital, očitno ne pomeni nič. 

Je že tako, da imajo domačini največkrat zadnjo besedo – in tako je bilo tudi tokrat. Naši oblastniki so brez kančka slabe vesti dopustili možnost, da skozi Gornjesavsko dolino speljejo transportni plinovod, od katerega ljudje, ki tam živijo, ne bodo imeli nič, saj se na plinovod ne bodo mogli priključiti. Načrtovalci projekta so vodstvu občine Kranjska Gora smernice že predstavili, župan in občinski svetniki pa ugotavljajo, da jim preostane le posvetovalni referendum. Zanj bi morala občina odšteti 25 tisoč evrov, mnenje, izraženo na njem, pa ni za nikogar zavezujoče.

Prebivalcem preostane le posvetovalni referendum.

Mnogi se sprašujejo, le kaj neki se plete po glavah odgovornih, da se pustijo tako izigrati kapitalu in tistim, ki bodo mastno služili na račun ljudi, ki se borijo za vsakdanji kruh, in njihovih zemljišč. Za zemljišča, kjer naj bi potekal plinovod, bi lastnikom sicer pripadala nekakšna odškodnina, ki pa je zanemarljiva. Nihče pa niti pomisli ne na to, koliko manj bodo zato vredna njihova zemljišča in kako bo na ta račun padla cena nepremičninam, koliko težav bodo imeli s postavitvijo novih investicij, saj mora biti varnost v okolici plinovoda stoodstotno zagotovljena. Mnogi se sprašujejo, le kje se je zataknilo, da so se spremenili načrti predvidene trase, ki potekala do Šempetra pri Gorici in tam prečkala mejo.

Andrej Križ
''Preostane jim le posvetovalni referendum,'' pravi Jure Žerjav, župan občina Kranjska Gora.

Kranjskogorski župan, ki sicer poudarja, da če je proti plinovodu on osebno, to ne pomeni, da je to stališče Občinskega sveta, v katerem so se odločili, da bodo pred morebitnim ukrepanjem še enkrat prevetrili vso zadevo.

Si predstavljate Gornjesavsko dolino, ki bi se za leto dni spremenila v gradbišče, 30 do 40 metrov široke goloseke in veliko merilno postajo pri Ratečah, ki naj bi merila kar 100 x 80 metrov?

Nam je Slovencem res tako malo mar za našo naravo, ki je nekaj posebnega, ki jo prihajajo gledat turisti z vsega sveta. Se bo pa proti projektu odločno zavzel tudi Triglavski narodni park, in kot pravi njihov direktor Martin Šolar, ga pri vsem skupaj moti to, da se načrtovalci, namesto da bi vse vpletene zbrali za skupno mizo, pogovarjajo z vsakim posebej in na ta način vse izsiljujejo. Le zakaj neki? Zato ker očitno Slovenci nismo sposobni braniti tistega, kar imamo.

Andrej Križ
Andrej Križ
Andrej Križ