Slovenija

Montirani sodni procesi v Sloveniji

STA / S.R.
19. 6. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Zboru za republiko so pripravili memorandum slovenski in tuji javnosti z naslovom Slovenija - spet montirani procesi.

Mediaspeed

V njem opozarjajo, da je bil teden dni po oceni Evropske komisije glede slabega stanja v slovenskem pravosodju "na prvi stopnji zaključen nov montiran sodni proces, s katerim se želi onemogočiti proevropsko opozicijo v Sloveniji". V memorandumu med drugim navajajo, da v primeru Patria, v katerem je sodišče na prvi stopnji obsodilo predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo, tožilstvo v nobeni točki ni dokazalo, da je Janša sprejel sicer neznano obljubo podkupnine.

V memorandumu so kritični tudi do dela tožilstva v procesu Patria, obenem navajajo tudi, da so številni sodniki in tožilci, ki so pred osamosvojitvijo sodelovali s tajno politično policijo, ostali na svojih mestih ali so celo napredovali. Po navedbah v memorandumu politično pristranskost in neučinkovitost slovenskega pravosodja dokazuje še veliko primerov, opisani primer v zvezi z Janšo pa je vrhunec politizacije sodnega sistema pri nas. Njegov motiv je "s političnega prizorišča odstraniti političnega tekmeca, dokazanega demokrata in prepričanega Evropejca".

Številni sodniki in tožilci, ki so pred osamosvojitvijo sodelovali s tajno politično policijo so ostali na svojih mestih ali so celo napredovali.

V novoustanovljenem odboru za zaščito človekovih pravic in svoboščin Zbora za republiko so v podporo memorandumu, ki so ga na spletu objavili danes zjutraj, zbrali že okoli 200 podpisov, je na novinarski konferenci predstavil Boštjan M. Turk iz zbora.

To, da gre v primeru Patria za monitiran proces, po njegovih besedah dokazujeta vnaprej znana krivda obtoženih in "čim večja resonanca krivde obtoženih, za kar danes skrbijo mediji". Kot pravi Turk, gre tu za "brezkompromisen spopad klanov v tranzicijski levici za ostanek državnega premoženja, ki je v tretjem valu privatizacije še na voljo".

Po mnenju Vaska Simonitija iz zbora se bo omenjena sodba v zvezi z Janšo vpisala "v debelo knjigo sramote slovenskega pravosodja". Kot pravi, gre za to, da želijo nekateri ohraniti oblast določenih skupin, država pa funkcionira na način "ugrabljene države".

Simoniti je ob tem spomnil, da so konec preteklega leta začeli organizirati vstaje, nato je nastopila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) s svojim poročilom o tudi Janševem premoženjskem stanju, za tem pa je prišlo do sodbe. Obenem je omenil tudi torkovo objavo posnetka pogovora Janše na KPK in poudaril, da je to le del dokumentacije postopka pred komisijo. Zaradi objave posnetka pa po njegovem mnenju v teh dneh prihaja do manipulacij in špekulacij.

Kot še piše v memorandumu, bi se morale v podporo "prizadevanjem za resnično prenovo slovenskega pravosodja" aktivno vključiti tudi pristojne institucije EU in Sveta Evrope. Po poročanju današnjega Dnevnika je besedilo že romalo na številne naslovne organizacij in predstavnikov EU.

Memorandum so, kot je objavljeno na spletni strani, med drugim že podpisali vsi evropski poslanci iz vrst SDS ter drugi vidni člani SDS, nekdanji ministri Žiga Turk, Aleš Hojs, Jure Zupan, Dimitrij Rupel, pravnik Klemen Jaklič, ekonomist Matej Lahovnik, sociologa Matej Makarovič in Matevž Tomšič, pisatelji, igralci in drugi umetniki Boris Pahor, Ivo Ban, Niko Grafenauer, Nina Ivanič, Tone Kuntner in Alojz Rebula, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, predsednica vladne komisije za popravo krivic Majda Pučnik Rudl, novinarji Jože Možina, Vinko Vasle in Miha Klun, zgodovinarji Jože Dežman, Stane Granda, Igor Grdina, in Andrej Rahten, teologi Stanko Gerjolj, Janez Juhant, Drago Karl Ocvirk in Ivan Štuhec ter nogometaša Miran Pavlin in Mladen Rudonja.