Svet

Eksplodiralo 18 milijonov granat

STA / S.R.
19. 6. 2013, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več kot 6000 ljudi so v osrednji Rusiji v torek zvečer evakuirali, potem ko je serija eksplozij v bližnjem skladišču orožja sprožila požar, so danes sporočili iz ruskega ministrstva za izredne razmere.

Reuters
Evakuirati so morali 6000 ljudi.

Ranjenih je bilo 48 ljudi. V skladišču orožja blizu mesta Čapajevsk v regiji Samara so hranili približno 18 milijonov granat. Serija eksplozij se je pričela v torek zvečer in se je nadaljevala več ur. Pri lokalni policiji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili, da so se eksplozije začele med odstranjevanjem starih granat, regionalni preiskovalci pa so že sprožili kriminalno preiskavo morebitnih kršitev varnostnih predpisov.

Iz kraja Nagorni približno pet kilometrov daleč od skladišča so zato evakuirali več kot 6000 ljudi. Iz ruskega regionalnega preiskovalnega urada pa so sporočili, da je zdravniško pomoč po eksplozijah poiskalo 48 ljudi, enajst jih je moralo v bolnišnico, pri tem pa niso navedli vrste poškodb.

Ministrstvo za izredne razmere je še sporočilo, da so pri gašenju požara uporabili helikopterja, dodalo pa je, da se je do danes zjutraj situacija normalizirala, eksplozije so prenehale okoli 6. ure zjutraj po lokalnem času.

Tovrstne nesreče so v Rusiji pogoste, saj so skladišča, v katerih hranijo ogromne količine orožja, v slabem stanju, poleg tega se pogosto nahajajo blizu naselij. Oktobra 2012 je v Uralski regiji eksplodiralo skladišče s 4000 tonami streliva, zaradi česar so morali evakuirati več tisoč ljudi.