Slovenija

Siemens zapira tovarno

STA/M.J.
17. 6. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemški energetski velikan Siemens, ki je že oktobra lani napovedal umik iz fotovoltaične dejavnosti, je danes priznal, da kupca za ta del podjetja ni našel.

Siemens

Siemens bo tako proizvodnjo solarne tehnologije postopno zaustavil, proces pa naj bi bil v celoti zaključen prihodnjo pomlad. V Siemensu so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili, da se je nekaj interesentov sicer pojavilo, a to ni bilo dovolj za izvedbo posla. Iz tega razloga so se v nemškem velikanu odločili, da ta del proizvodnje zaprejo. S tem so v podjetju potrdili predhodno pisanje nemškega poslovnega časnika Handelsblatt.

V fotovoltaični dejavnosti Siemens trenutno zaposluje še 280 ljudi, večino v Izraelu, kjer je oktobra 2009 kupil družbo Solel Solal, ki proizvaja tehnologijo za solarne termoelektrarne.

V Siemensu so že oktobra lani poudarili, da ta del proizvodnje ni izpolnil njihovih pričakovanj, in to predvsem zaradi močne konkurence kitajskih proizvajalcev. Družba se bo tako zdaj na področju obnovljivih virov energije osredotočila predvsem na razvoj tehnologije za izrabo vetrne in vodne energije.

Odločitev je del obsežnega dveletnega načrta prestrukturiranja, v okviru katerega se namerava nemški gigant med drugim umakniti iz vseh nedobičkonosnih dejavnosti.

Kljub temu pa bo Siemens s svojo tehnologijo še naprej podpiral razvoj fotovoltaike. Koncern iz Münchna tako še naprej razvija parne turbine, generatorje in omrežno ter nadzorno tehnologijo za navezavo sončnih elektrarn na električno omrežje.

Vse skupaj naj bi izlet v fotovoltaiko Siemens stal okoli milijardo evrov.