Slovenija

Območje evra s presežkom v zunanji trgovini

STA/M.J.
17. 6. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Območje evra je v blagovni menjavi s preostalim svetom aprila zabeležilo 14,9 milijarde evrov presežka, aprila lani pa je ta znašal 3,3 milijarde evrov, kaže danes objavljena prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat.

Thinkstock

Sezonsko prilagojeni izvoz se je na mesečni ravni zmanjšal za 0,8 odstotka, uvoz pa okrepil za 0,5 odstotka. Celotna EU je v blagovni menjavi aprila medtem ustvarila 9,2 milijarde evrov presežka, potem ko je imela v enakem obdobju lani 13,4 milijarde evrov primanjkljaja. Sezonsko prilagojeni izvoz se je aprila na mesečni ravni znižal za 0,2 odstotka, medtem ko je uvoz na mesečni ravni ostal nespremenjen.

Po popravljenih podatkih je območje evra marca zabeležilo 22,5 milijarde evrov presežka, EU pa 15,9 milijarde evrov presežka v blagovni menjavi s preostalim svetom.

Na ravni sedemindvajseterice se je v prvem trimesečju primanjkljaj zmanjšal v trgovini z energenti, medtem ko je unija v trgovini s proizvodi predelovalne industrije povečala presežek.

EU je v prvem trimesečju na letni ravni zmanjšala uvoz in večine glavnih trgovinskih partnerjev, razen iz Turčije (+tri odstotke). Najbolj opazno je upadel uvoz iz Norveške in Japonske (v obeh za 16 odstotkov) in Brazilije (-14 odstotkov). Podatki so bili nekoliko bolj neenotni pri izvozu. Ta se je najbolj okrepil v Švico (+ 19 odstotkov), najbolj pa je upadel izvoz v Indijo (-11 odstotkov).

EU je presežek v prvih treh mesecih letos na letni ravni zvišala v trgovini z ZDA, Švico in Turčijo. Primanjkljaj pa je znižala v trgovini s Kitajsko, Rusijo, Norveško in Japonsko.

Med članicami so največji presežek še naprej beležile Nemčija, Nizozemska in Irska. Največji primanjkljaj pa je zabeležila Velika Britanija, sledile pa so ji Francija, Grčija in Španija.

Slovenija je imela aprila izravnano bilanco. Slovenski izvoz je po podatkih Eurostata aprila na mesečni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 2,1 odstotka, uvoz pa za 6,6 odstotka.