Slovenija

Se mariborskemu županu izteka čas?

Gabrijel Toplak
13. 6. 2013, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vstajniški sosvet v Mariboru je začel dobivati svojo podobo in vstajnike povabil na uvodno srečanje.

Gabrijel Toplak

S tem je mariborski župan Andrej Fištravec izpolnil obljubo, ko je predlagal tesnejše sodelovanje z vstajniškimi skupinami in posamezniki, ki so odločeni aktivno sodelovati v preoblikovanju in razvoju mesta.

»Dobili smo samo župana, ki sicer za zdaj dela prave korake, nimamo pa novega mestnega sveta, zato se lahko kaj hitro zgodi, da bo prišlo do novih protestov. Tako kot je bilo v preteklosti, ne more več biti,« pravi 67-letni vstajnik Črtomir iz Maribora, medtem ko je 68-letni mag. Jože Puklavec, ki je bil v mestu zaposlen kot profesor, postal vstajnik, ker se zaveda, da je treba Maribor spet postaviti na noge, ne pa da večina tistih, ki so zadnjih dvajset let prišli na oblast, dela zgolj v svojo korist. »Treba je upoštevati voljo ljudstva – in tukaj sem je izkazal župan Fištravce. Zanj ocenjujemo, da je dober in predvsem naš,« poudarja Puklavec. Z županovim načinom kadrovanja, ki naj bi bil podoben prejšnjemu županu Francu Kanglerju, pa se ne strinja 29-letni Denis Kokol iz Vstajniške Maistrove brigade. Napoveduje, da se mu počasi izteka 100 dni, kolikor so mu jih dali na voljo.

To so bile med drugim zahteve petintridesetih vstajnikov, ki so se na predlog mariborskega župana Andreja Fištravca udeležili uvodnega srečanja za ustanovitev vstajniškega sosveta, s katerim bi prišli predvsem do primerne oblike tega posvetovalnega organa. Fištravec, ki so ga vstajniki ob prihodu v dvorano pričakali z glasnim aplavzom, je s tem sklicem izpolnil predvolilno obljubo, ko je izrekel, in sicer da bo predlagal tesnejše sodelovanje z vstajniškimi skupinami ter posamezniki, ki so odločeni aktivno sodelovati v preoblikovanju in razvoju mesta.

100 dni, kolikor so jih vstajniki dali na voljo županu se izteka.

In četudi so se nekateri zavzemali za povsem odprto obliko sodelovanja v sosvetu, spet drugi menijo, da to ne bi smel biti zgolj debatni krožek, pač pa bi moral biti župan zavezan k njihovim odločitvam. Razprava na sedežu mariborske občine med županovo ekipo in približno tridesetimi predstavniki vstajniških gibanj je na koncu pripeljala do zaključka, da je treba določiti ustrezno število članov sosveta. V omenjenem posvetovalnem organu župana bo torej 45 predstavnikov, med katerimi bodo po trije zastopniki devetih vstajniških skupin, ki so se udeležile srečanja, preostalih 18 mest pa bo na razpolago zainteresirani javnosti oziroma posameznikom, ki jih je bilo tokrat na občini tudi nekaj. Med devetimi gibanji bodo predstavniki Facebook skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, Odprto zavezništvo za Maribor, Iniciativa mestni zbor s svojima dvema podskupinama, gibanje Skupaj za Maribor, Zofijini ljubimci, gibanje 29. oktober, člani Maistrove armade ter gibanje Trs.

»Namen tovrstnega organa je predvsem, da kot župan dobim čim več različnih pogledov na obravnavano problematiko. Sosvet ne more sprejemati sklepov, ki obvezujejo župana, a ga obvezujejo v moralnem, intelektualnem in etičnem smislu. Župan, ki je avtonomen, mora na koncu namreč sam polagati račune in odgovarjati pred javnostjo,« je še pojasnil Fištravec, ki je po mesecu dni vstajnikom odgovoril, da so stroški predvolilne kampanje znašali približno 13 tisoč evrov, ter napovedal še menjavi nadzornih svetov v občinskih podjetjih, predvsem v Snagi in Nigradu.

Gabrijel Toplak
Denis Kokol iz Vstajniške Maistrove brigade napoveduje, da se županu izteka 100 dni, kolikor so mu jih dali na voljo.
Gabrijel Toplak
Mag. Jože Puklavec, ki je bil v mestu zaposlen kot profesor, je postal vstajnik ker se zaveda, da je treba Maribor spet postaviti na noge.