Slovenija

Kje bodo hodili v šolo?

STA / S.R.
10. 6. 2013, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogorišče Osnovne šole Stara Cerkev v občini Kočevje si danes med drugim ogledujejo predstavniki zavarovalnice in ministrstva, kjer prioritetno iščejo rešitev, da bodo zaposleni in 268 šolarjev lahko končali pouk, ki po šolskem koledarju poteka še dva tedna.

Dolenjski list

Po prvih podatkih policije se je požar razširil z območja plastičnih zabojnikov ob fasadi. Policija v zvezi z okoliščinami požara, o katerem je bila obveščena v nedeljo nekaj po 3. uri zjutraj, še zbira obvestila. Po doslej zbranih podatkih in opravljenem ogledu kraja požara pa so policisti ugotovili, da se je požar razširil z območja plastičnih zabojnikov, v katerih je bil gorljiv material (papir in embalaža) in ki so bili postavljeni neposredno ob fasadi šole. Ogenj se je nato od zabojnikov razširil po fasadi na ostrešni del šole.

V požaru je pogorel osrednji del šole, sestavljen iz lesene montažne konstrukcije, predvsem prvo nadstropje in ostrešje. Prav tako je zaradi termičnih poškodb in gašenja poškodovano pritličje šole. Po doslej zbranih podatkih policije je nastalo za okoli en milijon evrov materialne škode, so danes sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Pogorišče si danes med drugim ogleduje posebna intervencijska ekipa z direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki bo naredila natančen popis škode. Prvi ogled, ki ga je že v nedeljo opravil minister Jernej Pikalo, pa je pokazal, da prostori niso primerni za nadaljevanje pouka, tako tisti, ki so zgoreli, kot tudi ostali prostori zaradi gašenja in neprijetnega vonja.

Državni sekretar na ministrstvu Aljuš Pertinač je ob robu današnje novinarske konference v Ljubljani dejal, da trenutno še nimajo konkretne rešitve, kako bodo težavo rešili. Je pa obljubil, da bodo rešitev našli v nekaj dneh in da bodo učenci in učitelji lahko šolsko leto "uspešno in ustrezno zaključili". Po njegovih besedah za vsebinsko izvedbo pouka iščejo rešitve drugje, na drugih lokacijah.

Računa, da bo ocena škode znana po današnjem ogledu, nato pa bo ministrstvo zaprosilo vlado za intervencijska sredstva, za katera računa, da jih bo vlada odobrila. Edini del šole, ki v požaru ni bil poškodovan, je tisti, ki je bil zaščiten s posebnim protipožarnim betonskim zidom in v katerem so učilnice za kemijo, fiziko in laboratoriji, je še povedal Pertinač.

Skupaj z predstavniki ministrstva si danes pogorišče ogledujejo tudi predstavniki zavarovalnice in kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je za STA dejal le, da trenutno potekajo pogajanja glede iskanja rešitev in da bo več znanega popoldne.

Po podatkih Radia Slovenija naj bi bila šola zavarovana pri zavarovalnici Adriatic Slovenica v višini treh milijonov evrov.